Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Ertuğrul, dövizin baskılanması sebebiyle zor günler yaşayan hazır giyim sektörünün, yeni vergi paketi ile daha da kötüye gideceğini savundu. Ertuğrul, uygun değişiklikler yapılmazsa sektörde pek çok firmanın kepenklerini indireceğini belirtti.
Yeni vergi paketinde EYT’den emekli olup aynı şirketinde çalışanlara yüzde 5’lik teşviğin kaldırıldığını, yabancı firmalara yüzde 15 kurumlar vergisinin geldiğini belirten EGSD Başkanı Hayati Ertuğrul, “Yabancıya vergi geldiği gibi yeni pakette kazan kazanma firmalardan vergi alacağım deniyor. Zaten kur yüzünden kepenk indirmeye yakın firmalar bu vergi paketi ile kepenk indirecek, buradan bir kez daha duyurmuş olayım. Sektörel bir STK olarak bunları dile getirmek durumundayız” şeklinde konuştu.
“Kurun baskılanması işçiyi mağdur ediyor“
EGSD Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Ertuğrul, konuyla ilgili olarak “Sektörümüzün çok büyük sorunları var. Şu anki ekonomik tablo işçiye de işini takip eden işverene de yaramıyor. Kurun baskılanması döviz bazında maliyeti yükselttiği için işvereni ciddi anlamda zorluyor, yüksek enflasyon ise alım gücünü erittiği için işçiyi mağdur ediyor.” ifadelerini kullandı.
“Bu koşullarda nasıl iş yapılabilir?“
İhracatçının son 10 aylık süreçte girdi maliyetlerinin yüzde 130 arttığını ancak kurun yüzde 26 seviyelerinde yükseldiğini söyleyen Ertuğrul, “Bu koşullarda nasıl iş yapacağız, nasıl dışarıdan iş alıp fiyat tutturacağız. Asgari ücret 17 bin TL, evet çok az. 8-9 sene önce en düşük işçi emeklisinin maaşı asgari ücretten 1.6 kat fazlaydı. Bugünün parasıyla 27 bin liralara denk geliyor. 17 bin TL’yi dolara çevirdiğimizde, üzerine yan hakları, vergileri de eklediğimizde bir işçinin maliyeti işverene 800 doları geçiyor. Mısır’da bu rakam 300 dolar civarında. Bu sebeple şirketler yeni fabrikalarını Mısır’a kuruyor, neden? Bu maliyeti düşürüp pazar payını korumak için. Döviz baskılanıyor ve bu iyi bir şey gibi yansıtılıyor. Ama gerçekler öyle değil.” şeklinde konuştu.
“Üretemez hale geliyoruz”
EGSD Yönetim Kurulu Üyesi Çağlar Bağcı da, döviz baskılamanın sektöre fazlasıyla zarar verdiğini ifade etti. Bağcı, “Enflasyonun yüksek olduğu ülkemizde bu sebeple 17 bin TL alım gücü olarak zayıf kalırken, dolar bazında baktığımızda 800 dolarla rekabet içinde olduğumuz ülkelerin işçilik maliyetinin çok üzerinde. Bu sebeple ihracatçı döviz kurunun enflasyon oranında artmasını istiyor. Çünkü üretemez hale geliyoruz” ifadelerini kullandı.