987 Ürkmez-F. Altay Aktarma Merkezi: ESHOT saatleri 987 Ürkmez-F. Altay Aktarma Merkezi: ESHOT saatleri

Batuhan KAYA/İz Gazete- Ege Çevre ve Kültür Platformu(EGEÇEP), Foça Kent Konseyi ve Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü önünde düzenledikleri ortak basın açıklamasıyla, İzmir Termik Santrali’nin mahkeme kararına rağmen faaliyete devam etmesine tepki gösterdi. Platform üyeleri ayrıca, Termik Santralin faaliyetlerini derhal durdurması için toplanan imzaları müdürlüğe sundu. Alandaki platformlar ve yurttaşlar adına basın açıklamasını, EGEÇEP Hukuk Kurulu Üyesi Av. Arif Ali Cangı okudu. Cangı açıklamasında santralin derhal kapatılması çağrısında bulunurken, tüm İzmirlileri bu mücadeleye ortak olmaya davet etti.

Cangı açıklamasında, “ÇED olumlu kararı henüz verilmedi ama nihai yapıldı. Süreç gerçekten manidar zira Anayasa Mahkemesi’nin ihlal kararından sonra İzmir 5. İdare Mahkemesi’nin faaliyete yol açan ÇED olumlu raporunu iptali kararı, bakanlığa tebliğ edildi. Anayasanın 138. Maddesine göre derhal mahkeme kararının yerine getirilmesi gereğidir ki bu da santralin kapatılmasıdır. Santrali kapatmamak için bir kez daha yeni bir ÇED Raporu hazırlanıp, İnceleme-Değerlendirme Toplantısı yapıldı. 14 Şubat 2025 tarihinde komisyon toplantısına EGEÇEP Sözcüsü de katıldı ve yapılan yanlışlığı tek tek anlattılar ancak buna rağmen komisyon üyeleri, 12 bin sayfalık raporu ne ara inceledilerse mesai bitmeden ÇED Raporu nihai hale getirildi. Şimdi, yurttaşın ve ilgililerin itiraz süreci başladı ve sona eriyor. O nedenle burada itiraz için toplanmış bulunmaktayız. EGEÇEP adına dernek başkanı, diğer kurumlar adına da temsilciler imza verecek ve yurttaşlar için de örnek bir dilekçe hazırlandı. Bu dilekçeleri il müdürlüğüne vereceğiz” ifadelerini kullandı.

“Santralden çıkan kül ve cürufun ekonomik değeri varmış”

Santralden çıkan zehirli kül ve cürufun ÇED Raporunda “ekonomik değeri olan” diye nitelendiğini açıklayan Cangı, “Bundan sonraki süreçte bakanlık bu itirazları dikkate alarak nihai yapılan ÇED Raporu hakkında bir karar verecek. Ya, ‘ÇED olumlu’ ya da ‘ÇED olumsuz’ kararı verecek. ÇED olumsuz kararı verilsin diye bu itirazlarda bulunuyoruz. Nihai ÇED’de yapılan değişiklik, Termik Santralin ürettiği kül ve cürufların endüstriyel, tehlikesiz atıklar olduğu, bunların çimento fabrikalarına satılacağı söz konusu. Yani bu atıkların tehlikesiz ve ekonomik değeri olduğu anlatılmaya çalışılıyor. Bunun için üniversitelerin ilgili bölümlerinin itiraz etmesi gerekiyor” dedi.

“ÇED süreci santral çalışsın diye işliyor”

ÇED sürecinin santral çalışsın diye işlediğini aktaran ve “Anayasa Mahkemesi’nden dahi iptal kararı aldık, daha ne yapacağız da bu santral kapanacak” diyen Cangı, “Biz biliyoruz ki bu ÇED süreci, termik santral faaliyetine devam etsin diye işliyor. Sonraki süreçte dava süreci başlıyor. Eğer o aşamaya gelirsek tüm İzmirlilerin davacı olmasını bekliyoruz çünkü bu mücadele İzmir’de 1990 yıllarında Konak’tan Gencelli’ye kadar 50 kilometrelik insan zinciriyle başlamıştır. Bu mücadelenin yeniden başlaması gerekiyor. Termik Santralin çalışmasına izin verilmemesi için herkesin itiraz etmesi gerekiyor. Anayasa Mahkemesi’nden ihlal kararı bile aldık, daha ne yapacağız da bu santral kapatılacak” ifadelerini kullandı.

Bir çağrı da Tugay’a!

Cangı, İzmirlilerle beraber İzBB Başkanı Cemil Tugay’a santralin çalışma ruhsatını iptal etmesi çağrısında bulunarak, şöyle konuştu:
“Bir çağrımız da İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne; İzBB 1. Sınıf Müessese olan bu santrale çalışma ruhsatı veren kuruldur. Şimdi Anayasa Mahkemesi ve İdare Mahkemesi kararına dayanarak bu ruhsatın geri alınması çağrısında bulunuyoruz. Sayın Tugay hekim olması itibariyle de bu faaliyeti derhal durdurmalıdır.”

Muhabir: BATUHAN KAYA