Ege'de birbirinden güzel kasabalar yer almaktadır. Ancak temiz deniziyle, mis gibi doğasıyla ve sıcakkanlı insanlarıyla Muğla'da yer alan Akyaka, Gökova Körfezi'nin doğu ucunda yer alan önemli bir turizm merkezidir. Peki Akyaka'da hangi koylar yer alır? Akyaka'ya nasıl ulaşım sağlanabilir? Tüm sorularınızın yanıtları için okumaya devam edin...

Ege'nin en güzel kasabası: Akyaka

Yakın yıllara kadar gözlerden uzak küçük bir balıkçı mahallesi olarak kalan Akyaka'nın geniş kitleler tarafından tanınması 1970’lere dayanır. O yıllarda çok küçük çaplı da olsa turizm faaliyetleri başlamıştır. Günümüzde ise ismini başarıyla duyurmuştur. 1980’lerdeki turizm patlaması ile birlikte Akyaka bugünkü "turistik belde" görünümünü almış ve çevre il,ilçelerden gelen ziyaretçiler, yerli ve yabancı turistler Akyaka’yı boş bırakmamaktadır. 

Akyaka’da denize nerede girilir?

Marmaris ile Muğla’nın ortasında Ula ilçesi sınırlarında bulunan Akyaka, gezginlerin dinlenme noktalarından biridir. Bölgede bir çok denize girme noktaları bulunmaktadır. Ancak Akyaka'nın en gözde sahillerinden biri ise Çınar plajıdır. Ören yolu üzerinde bulunan Çınar plajının konumu itibariyle ulaşımı oldukça kolaydır. Suyunun güzelliği de birleşince ziyaretçiler tarafından sık sık tercih edilmektedir.  
Bir diğer ziyaret güzergahta Kadın Azmağı adı ile anılan ve doğal güzellikleri ile ünlü su kaynağıdır. Beldede su sporları, sörf, kano yapılabilir, dağ bisikleti ile çevre gezilebilir. Özellikle çevre il ve ilçelerden ilgi gören kaynak eğlenceli bir gün geçirmenize yardımcı olacaktır. Ayrıca, Kadın Azmağı’nda su samuru (lutra lutra) yaşamaktadır.

Akyaka’ya nasıl gidilir?

Muğla ilinin Ula ilçesine bağlı olan Akyaka’ya ulaşım oldukça kolaydır. Burası Gökova Körfezinin uç kısmında bulunmaktadır. Marmaris'e uzaklığı yaklaşık 30 km'dir. Muğla ile Akyaka arası yaklaşık 26 km'dir. Özel aracınız ile gitmeyi planlıyorsanız Marmaris Muğla yolunu takip etmeniz gerekmektedir. Özel araç haricinde buraya birçok toplu taşıma aracıyla varabilirsiniz. Marmaris'ten de Akyaka beldesine toplu taşıma aracı ile gitmek mümkündür. Toplu taşıma aracı ile gitmek için terminalden kalkan otobüslere binmek gerekmektedir. 

Havayolunu tercih edecekseniz, Akyaka’ya en yakın havalimanı Dalaman havalimanıdır. Burası sadece 1 saat uzaklıktadır. Diğer yakın havalimanı ise 2 saat uzakta olan Bodrum Milas havalimanıdır. Tatilinizi planlarken önce Milas’ı keşfe çıkabilir ardından Akyaka’ya ulaşabilirsiniz. Daha sonra MUTTAŞ otobüsleri ile Muğla otogarına giderek, otogardan sonra ise Akyaka'ya giden dolmuş ve otobüsleri kullanabilirsiniz.

Akyaka’da hangi koylar yer almaktadır?

  • Akyaka denilince akla ilk olarak Gökova Körfezi’nin kuzeyinde olup merkeze yakın bir mesafede yer alan Akbük Koyu gelir. Sakız ağaçlarıyla çevrelenmiş olan koy, yeşil ve mavinin her tonunu yansıtmakta ve turistler tarafından dikkat çekmektedir. Adeta saklı cennet olarak adlandırılan bu koy etrafında kamp alanları, pansiyonlar ve bungalov evler bulunmaktadır. Bu sayede tatil ve huzur isteyenlerin ilk tercihi olarak öne çıkmaktadır..

  • 72 Merdiven Koyu Akyaka’da yer alan ilgi çeken koylardan birisidir. İsmini aldığıv72 adet dik merdiven inilmesi sonucu ulaşılan bir koy. Akyaka Orman Kampı sınırları içerisinde yer alır.

  • 72 Merdiven Koyu’na çok yakın mesafede yer alan Albay Koyu ise dalgalı bir denize sahiptir. Küçük bir alana sahip olması nedeniyle Albay Koyu sessiz, sakin bir koydur.

  • El değmemiş bir doğa güzelliğe sahip olan Değirmenbükü Koyu, Gökova’nın en büyük koyu olan Değirmenbükü Koyu’na ulaşım özel araçlar ile oldukça kolaydır. Bu koyda sakin ve huzurlu bir tatil deneyimi yaşayabilirsiniz.  

  • Son olarak Maden Koyu, Halk Plajı ve Azmak Nehri’ne çok yakın bir konumda bulunmaktadır. Serin denizi sayesinde turistler tarafından çokça ziyaret edilen koyun suyunun şifalı olduğuna inanılmaktadır.
Kaynak: Haber Merkezi