Ege Toros Şirketler Group Yönetim Kurulu Başkanı - İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi Suphi Toros, çelik piyasasını değerlendirdi. 2020 yılında Türkiye’nin, dünyada ham çelik sıralamasında 7.sırada yer aldığını hatırlatan Toros, “Nisan'da dünya çelik üretimi yüzde 23.3 iken artan taleple birlikte Türkiye'nin çelik üretimi yüzde 46.6 artmıştır. Türkiye’nin ham çelik üretimi tüketimini karşılayabilmektedir. Türkiye Mart ayında nihai mamul üretiminin tüketimini karşılama oranı yüzde 117,7 olmuştur. 2021 yılının ilk üç ayında geçen seneye göre yüzde 10 daha fazla ham çelik üretimi ile birlikte ilk 3 aylık tüketimi ise yüzde 16 artmıştır. 2021 yılının ilk 3 ayında toplam 4.581.039 ton çelik ürün ihracatı gerçekleştirmiştir. En çok çelik ürün ihracatını yüzde 29 pay ile AB’liğine daha sonra yüzde 19’luk kısmı ile Orta Doğu ülkelerine gerçekleşmiştir” dedi.

‘KIŞ MEVSİMİ ETKİLEDİ’

Hurda fiyatlarında da kış mevsiminin hem sevkiyatlar hem de toplama faaliyetlerini olumsuz etkilediğini ve navlun yükseldiğini kaydeden Toros,  “Mart ayında ABD'li tedarikçilerin piyasaya girmesiyle Türk üreticiler bir adım geri çekilerek fiyatlar üzerinde baskı kurdular. Asya pazarında ithal hurda fiyatları 40$/mt düştü. Çin'de ithal hurdaya olan talep düşük fiyatlı yerel alımlara odaklanmasıyla zayıf kalırken, Tangshan'daki yeni çelik üretim kısıtlamaları da hurda talebini olumsuz etkiledi. Japonya’da ise yaptıkları sevkiyatlarda gemi bulmak konusunda sıkıntılar yaşandı ve yerel piyasalarında talep kötüye gitti” şeklinde konuştu.

‘SEYİR KORUNMALI’

“Demir cevheri fiyatlarında görülen ani artışların ardından pazar güçlü bir aşağı yönlü fiyat baskısı bekledi” ifadelerini kullanan Toros, “Çoğunluk piyasanın geleceğine yönelik temkinli davranmaya başladı. Mayıs ayında iyi hava koşulları Çin'deki inşaat faaliyetleri için olumlu oldu ve bu da, çelik talebi üstünde olumlu bir etki oluşturarak demir cevheri fiyatlarını destekledi. Ancak, çoğu ürüne yönelik ihracat vergisi iadesinin ve pik demir, hurda ve kütük gibi hammaddelere yönelik ithalat vergisinin kaldırılmasının yanında Çin hükümetinin yüksek fiyatlandırma hakkındaki açıklamaları demir cevheri fiyatları üzerinde baskı oluşturdu. Mayıs ayında demir cevheri fiyatları, çelik fiyatlarını takiben yükselişe geçmiştir. Bu seyrini koruması beklenmektedir” diye konuştu

‘İÇ PİYASADA YAVAŞLADI’

İnşaat demiri segmentinde, iç piyasada alımların yavaşladığını da kaydeden Toros,  “Nisan ayında inşaat demiri üreticileri genel olarak ülkedeki ekonomik belirsizlikler, inşaat faaliyetlerinin yavaş ilerlemesi ve Covid-19 salgının daha fazla yayılması sonucu yerel piyasa çoğunlukla durgundu. Çoğunlukla ihracata odaklanıldı. Asya ile Latin Amerika'dan gelen talep uzun mamul üreticilerini desteklendi” dedi.