Mavi bayraklı plajlarıyla Dikili sahil şeridi, Ege’nin en uzun sahil şeritlerinden birisidir. Temiz plajları, el değmemiş koyları ve içerisinde sakladığı tarihi eserleriyle Dikili, İzmir’in cennet ilçelerinden biridir. İşte, Dikili hakkında mutlaka bilinmesi gereken 5 madde…

1- Dikili'nin tarihi

M.Ö. 4000-5000 yıllarına kadar uzanan geniş bir geçmişi olan Dikili’nin ilk yerleşim yerlerinden Ağıltepe ve Kaletepe’de gerçekleşen kazılar sonucunda Akalar’ın yaşadığı bu bölgeye Aterneus denildiği öğrenilmiştir. İlk çağlarda Lidyalılar, İranlılar, Frikya ve Mysialılar ardından Romalılar, Bergamalılar; Orta Çağda da Bizanslılar, Cenovalılar, Selçuklular ve Osmanlılar’ın da hakim olduğu Dikili’ye Karaosmanoğullarının bölgede çiftlik kurup burada dikmelik yetiştirmesi ile Dikmelik adı verilmiştir. Bu isim daha sonra Dikili olarak kalmıştır. Günümüzde ise İlçeye bağlı Çandarlı önemli bir turizm potansiyeline sahiptir.


2-Dikili'de gezilecek yerler

Cennet gibi koyları tertemiz plajlarıyla özellikle tatilciler için ilk duraklardan olan Dikili’de ilk yapılması gereken günübirlik tekne turlarıyla koyları ve adaları ziyaret etmek olacaktır. Bu tekne turlarıyla Zindancık Koyu’ndan Güvercin Kayalıkları’na, Akvaryum’dan Kalem Adası’na kadar bütün görülmesi gereken yerleri keşfe çıkabilirsiniz. Aynı zamanda Dikili Halk Plajı, mavi bayrağa sahiptir. 


Atarneus Antik Kenti, Nebiler Köyü, Bademli Ilıcası, Çandarlı, Çandarlı Kalesi, Pitane Antik Kenti, Atatürk Botanik Bahçesi, Killik Koyu ve Adnan Menderes Caddesi  gibi Dikili’de mutlaka görmeniz gereken tarihi ve turistik yerler mevcuttur. Özellikle Dikili’nin en popüler sahil kasabası Çandarlı’da Amazon kadınlarının yaşamış olduğu bilinmektedir. Tropik bölgelerden Alp dağlarına kadar çok geniş bir coğrafyaya ait pek çok bitki türünü barındıran Dikili Atatürk Botanik Bahçesi’ni de gezinizde mutlaka eklemelisiniz. Ortalama üç bin bitki çeşidinin yer aldığı Dikili Atatürk Botanik Bahçesi, aynı zamanda Türkiye'nin en yetkin ve uluslararası nitelikteki tek botanik bahçesidir. 

3-Dikili'nin neyi meşhur?

Özellikle kıyı şeridinin uzunluğu ve tertemiz plaj, koylarıyla bilinen Dikili’nin aynı zamanda Karaçam ormanları, su kaynakları, mesire yerleri meşhurdur. Doğal güzellikleriyle cennetin bir parçası olarak tanımlanabilecek kadar güzel Dikili merkezinden denize girebilirsiniz. Uzun kumsal şeridi ile geniş bir sahile sahip olan Dikili, gündelik yaşamın stresinden kaçmak isteyenler için sakinliğiyle adeta kurtarıcı bir yer oluyor.

4-Dikili'de ne yenir?

Ege’nin meşhur damak lezzetlerini duymayanınız yoktur. Dikili’de Ege mutfağını birebir yansıtan sofralarıyla adeta damak zevkinizi hitap edecek kadar iddialıdır. Tarihi ve doğal güzellikleriyle İzmir’in adeta göz bebeği olan Dikili, yemek kültürüyle de dikkatleri üzerine çekmektedir. Dikili’ye gittiğinizde özellikle keşkek ve koruk şerbetini deneyimlemenizi tavsiye ederiz. Adeta Dikili’nin sembolü haline gelen koruk şerbeti Dikili yerlileri tarafından oldukça sevilmektedir.

5-Dikili nerededir, nasıl gidilir?

Türkiye'nin İzmir ilinin bir ilçesi olan Dikili’nin doğusunda Bergama ilçesi, kuzeyinde Balıkesir ili, batısında ve güneyinde Ege Denizi bulunmaktadır. Aynı zamanda Ege Denizi’nde 3 kilometrelik açıklıkta yer alan Midilli Adası’da Dikili’nin komşuları arasındadır.
Dikili, İzmir’in en kuzeyinde yer almaktadır. İstanbul’dan 437 kilometre, Ankara’dan 661 kilometre, Bursa’dan 294 kilometre ve Çanakkale’den ise 200 kilometre uzaklıkta olan Dikili’ye ulaşım oldukça kolaydır.

Dikili’ye İzmir şehir merkezinde veya farklı ilçelerden ESHOT ile ulaşım mümkündür. Öncelikle İZBAN kullanarak Aliağa İstasyonu’na ardından oradan kalkan 837 numaralı otobüsler ile Dikili merkezine ulaşabilirsiniz. Türkiye’nin neresinden gelirseniz gelin öncelikle İzmir otogarından direkt otobüs seferleriyle, İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan ise İZBAN’la Aliağa’ya ulaşıp Aliağa’dan kalkan 837 numaralı ESHOT otobüsüyle Dikili’ye ulaşabilirsiniz. Aşağıdaki harita üzerinden kendinize en uygun rotayı oluşturabilirsiniz.

Not: Lütfen çevremizi ve doğamızı temiz tutalım!

Kaynak: Haber merkezi