Alsancak'ta şiddetli yağış sırasında 2 yurttaşın su birikintisinde elektrik akımına kapılarak yaşamını yitirmesi üzerine yazılı açıklama yapan Emek Partisi İzmir İl Örgütü; gelinen noktada elektrik şirketlerinin özelleştirme adı altında kendilerine devredilen kamusal alt yapı üzerinden iş görmeye devam ettiğini, denetimden yoksun olduğunu, buralarda çalışan deneyimli  personelin zaman içinde tasfiye edildiğini ve kendi içinde  taşeronlaşmaya giderek halkın elektriğe güvenli ve nitelikli şekilde ulaşmasının önünde engel oluşturduğunu söyledi. 

Sorumlusu dağıtım şirketi ve denetlenmeyen kamu kurumları

Yeterli yatırım ve çağın gerektirdiği teknolojik yenilenmeyi yapmayarak, düşük maliyetler ve eski yöntemlerle çalışıp, kârlarına kâr katan elektrik şirketlerinin halkın yaşamını tehdit etmeye devam ettiğinin dile getirildiği açıklamada, "İşte tam da bu nedenlerle yaşamını yitiren yurttaşlarımızın sorumlusu GDZ Elektrik Dağıtım A.Ş. ve denetlemeyen kamu kurumlarıdır" denildi. 

Daha önce de deniz taşması sırasında ve olayın yaşandığı yerde benzer sorunlar yaşanmasına, tehlikeler atlatılmasına, ıslak olmayan zeminde dahi akıma kapılanlar olmasına, uyarı ve şikayetlere rağmen herhangi bir düzenleme yapılmadığının hatırlatıldığı açıklamada, "Bu kadar kısa süreli bir yağmurda şehrin en işlek yollarının kullanılmaz hale gelmesi kabul edilemez. Elektrik dağıtım hatları taşkından etkilenmeyecek ve can tehdidi oluşturmayacak biçimde tasarlanmalıdır" denildi.

Açıklamada, elektrik şirketlerine elektrik tüketim bedelinin yüzde 66'sının dağıtım bedeli olarak aktarıldığı belirtilerek, "Buna rağmen gerekli yatırımı ve denetimi yapmayan dağıtım şirketleri çağın gerisine düşmüşlerdir ve halkın can güvenliğini tehlikeye atmaktadırlar. Örneğin henüz geçtiğimiz haftalarda Diyarbakır'da günlerce süren orman yangınlarının başta gelen nedenlerinden biri de elektrik hatlarının uyarılara rağmen bakım ve onarımlarının yapılmamasıdır" denildi. 

Enerjiye ulaşım bir insan hakkıdır

Günümüz koşullarında enerjiye ulaşımın bir insan hakkı olarak görülmesinin gerektiği belirtilerek, güvenli ve ulaşılabilir olması için kamusal hizmetin bir parçası olmasının zorunlu olduğu vurgulandı.  Açıklamada, "Üretimden dağıtıma, tüm enerjiye ulaşma süreçleri derhal kamulaştırılmalı, bu alanda çalışan işçi ve emekçilerin, sendika ve meslek örgütlerinin denetimine tabi tutularak sürdürülmelidir. Yaşanan bu olayda sorumluluğu olan şirket ve kamu kurumları soruşturmaya tabi tutulmalı, sorumluluğu olanlar yargılanmalıdır" denilerek, yaşamını yitirenlerin ailelerine ve tüm sevenlerine başsağlığı dilendi.  

Editör: Tuğkan Üsküp