Batuhan KAYA/İz Gazete- İsrail’in güvenliğini sağlamak üzere Akdeniz’de konuşlandırılmış olan USS WASP gemisinin İzmir’e demirlemesinin yankıları bitmedi. Emek Partisi İzmir İl Örgütü, gemiyi protesto etmek üzere İzmir Limanı önünde basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasını Emek Partisi İzmir İl Yöneticisi Emre Gökmen okudu.
Gökmen açıklamasında, “Bugün bu mücadele İsrail'de yüzbinlerin katılımıyla gerçekleşen ateşkes eylemlerinden Avrupa'daki kitlesel savaş karşıtı eylemlere kadar sesini yükseltmeye devam ediyor. İzmir'den de savaşa, savaş örgütü NATO'ya ve yerli işbirlikçilerine karşı antiemperyalist mücadeleyi sürdüreceğiz. Ülkemizde ve bölgede savaş politikalarına karşı barışı savunmaya devam edeceğiz. ABD ve NATO'nun gölgesinde bir ülkede değil, tam bağımsız ve demokratik bir ülkede yaşamanın mücadelesini büyüteceğiz. ABD'nin savaş gemisini İzmir'de de ülkemizde de istemiyoruz. Buradan tekrar sesleniyoruz: NATO Üssü Olmayı da, Savaş Politikalarını da Kabul Etmeyeceğiz!” ifadelerini kullandı.

“Emperyalistlerin desteği savaşı genişletti”

Batılı devletlerin İsrail’e verdiği desteğin savaşı Ortadoğu’ya yaydığını söyleyen Gökmen, “7 Ekim'de bir yılı tamamlayacak olan İsrail'in siyonist saldırıları sonucunda onbinlerce Filistinli insanlık dışı saldırılarla katledildi, yüzbinlercesi yaralandı, göç etmek zorunda kaldı. Bu saldırılardan ve katledilen onbinlerce Filistinlinin sorumlusu İsrail kadar onları destekleyen, güçlendiren batılı emperyalistlerdir. Bu destek yalnızca Filistin'e yönelik saldırıların şiddetlenmesiyle sınırlı kalmamış birçok Ortadoğu ülkesine sıçrayarak savaşın çapını genişletmiştir. Ortadoğu halkları ölümle burun buruna yaşamaya mecbur bırakılırken emperyalistler kendi çıkarları için tepeden savaşı sürdürmeye, ezilen halkların üzerinden silindir gibi geçmeye devam ediyor” diye konuştu.

“Tek adam yönetimi ‘göstermelik’ kınadı”

AKP yönetiminin savaşı “göstermelik” kınadığını söyleyen Gökmen, “Ülkemizde ise tek adam yönetiminin ise göstermelik kınamaları, sözde "Filistin halkıyla dayanışma mitingleri" büyüyen tepkinin ardından yine göstermelik yaptırımlarla sürmeye devam etti. İsrail'in Filistin'e attığı her mermide, her bombada dolaylı ve doğrudan payı olan eli kanlı tek adam yönetimi açığa çıkan anlaşmalara ve gizli ortaklıklara rağmen utanmadan, sıkılmadan bunları gelir kaynağı olarak görmeyi, yanlış olmadığını söyledi. Ticari anlaşmaların son bulduğunu açıklandıktan sonra dahi onlarca anlaşmanın sürdüğü ve savaşı beslediği ortaya çıktı. Her gün yeni bir yalanına uyandığımız tek adam yönetimi söz konusu emperyalistlerin çıkarları olduğunda her türlü kılıfı rahatlıkla buluyor” şeklinde konuştu.

“Türkiye NATO’nun kullanışlı üssü oldu”

Türkiye’deki NATO üslerine değinen ve Türkiye’nin kullanışlı olduğunu belirten Gökmen, “İsrail'e desteğe gelen gemilerle geçtiğimiz haftalarda Akdeniz'de eğitimler yapıldığı Milli Savunma Bakanlığı tarafından doğrulandı. İsrail'in kalkanı olmuş gemiler ülkemizde kıyı kıyı dolaşmakta, ABD'nin hedefleri ve İsrail güvenliği için kullanılmaktadır. Tek adam yönetimi "İsrail'e faydası Filistin'e zararı olmaz" diyerek tüm bu uygulamaları ve NATO'nun üssü olmayı meşrulaştırmaya çalışıyor. Uydurduğunuz kılıflara, attığınız yalanlara karnımız tok. Ülkemizin yıllardır NATO'nun en kullanışlı üssü haline geldiğini görüyoruz. Karış karış emperyalistlere nasıl işbirlikçilik yaptığınızı biliyoruz” dedi.

“Savaş, birilerinin kasasını dolduruyor”

Ortadoğu ve dünyanın geri kalanındaki savaşların birilerinin kasalarını doldurduğunu söyleyen Gökmen, “Tek adam yönetiminin savaş harcamalarını kat kat arttırdığı, gerine gerine övündüğü bu dönemde, işçi ve emekçiler yoksulluğun girdabına hapsediliyor. İşçiler emekçiler kuru ekmeğe mecbur bırakılırken, "vatan millet elden gitmesin diye bu yatırımlar" yalanlarıyla tepkiler kontrol edilmeye çalışılıyor. O zaman soruyoruz: Ülkenin dört bir yanı ABD karargahlarına, NATO üslerine dönüşmüşken, emperyalistlere uluslararası tekellere toprağımız, suyumuz, havamız peşkeş çekilirken, bu ülkenin işçileri uluslararası sermayenin ucuz iş gücü kölesi yapılırken hangi vatan, hangi millet elden gidiyor? Sizin vatan millet naralarınızın kasalarınızı dolduran paralar olduğunu çok iyi biliyoruz. Ortadoğu'da savaş naraları yükselirken, savaşın çapı gittikçe genişlerken emperyalistler ve onun yerli işbirlikçileri ellerini ovuşturmaya, savaş tekelleri karlarını katlamaya devam ediyor” şeklinde konuştu.

“6. Filo’yu denize dökenlerin yolunda…”

68 kuşağının 6. Filo’ya karşı mücadelesini hatırlatan Gökmen, “Bugün İzmir'de ABD savaş gemisinin varlığının kabul edilmesi, İsrail'in desteklenmesine Filistin halkının katledilmesine göz yummak demektir. 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde savaş gemilerinin Türkiye limanlarına demir atması demek savaşa karşı barış mücadelesini yükseltenlere emperyalistlerin ve yerli işbirlikçilerinin cevabı demektir. Bizler bu cevabın sahiplerinin, NATO'ya secde duranlar olduğunu çok iyi biliyoruz. Fakat sizde bizleri hafızalarından silemezsiniz. Çünkü sizin secde ettiğiniz yerde 6. Filo'yu denize döken Denizlerin yolunda, antiemperyalist mücadelenin bayrağını taşıyanlar olarak bugün size tekrar tekrar hatırlatıyoruz. Katil ABD'ye, savaş örgütü NATO'ya, yerli işbirlikçilerine ve savaş politikalarına geçit vermeyeceğiz” diye konuştu.

Gökmen açıklamasının devamında, şu ifadeleri kullandı:
“Bugün bu mücadele İsrail'de yüzbinlerin katılımıyla gerçekleşen ateşkes eylemlerinden Avrupa'daki kitlesel savaş karşıtı eylemlere kadar sesini yükseltmeye devam ediyor. İzmir'den de savaşa, savaş örgütü NATO'ya ve yerli işbirlikçilerine karşı antiemperyalist mücadeleyi sürdüreceğiz. Ülkemizde ve bölgede savaş politikalarına karşı barışı savunmaya devam edeceğiz. ABD ve NATO'nun gölgesinde bir ülkede değil, tam bağımsız ve demokratik bir ülkede yaşamanın mücadelesini büyüteceğiz. ABD'nin savaş gemisini İzmir'de de ülkemizde de istemiyoruz. Buradan tekrar sesleniyoruz: NATO Üssü Olmayı da, Savaş Politikalarını da Kabul Etmeyeceğiz!”

Muhabir: Batuhan Kaya