Batuhan KAYA/İz Gazete- Tüm-Bel Sen’li belediye emekçileri, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay Toplu İş Sözleşme Masasına oturmadığı ve Sosyal Denge Tazminatları konusunda “yasal üst sınır” dayatmasına devam ettiği için eylemlerine bugün de devam etti. Emekçiler, İzBB Holleri içerisinde sloganlar atarak dolaşır ve basın açıklaması düzenlerken, Başkan Tugay’a da basın açıklamalarında belirttikleri 10 maddeden ötürü “sarı kart” gösterdi. 

Belediye emekçileri adına basın açıklamasını Tüm-Bel Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Cevdet Keleş okurken, İzmir Barosu da belediye emekçilerine desteklerini göstermek ve SDT konusunda yasal bir sorun olmayacağını bildirmek için alanda basın açıklaması düzenledi. İzmir Barosu adına basın açıklamasını, İzmir Barosu Başkan Yardımcısı Zöhre Dalkıran okudu.

Keleş açıklamasında, “Toplu sözleşme görüşmeleri,  Belediye Yönetiminin tek taraflı olarak sosyal denge tazminatımıza el kaymasıyla tıkanmıştır. Sendikamızın öncülüğünde İzBB de örgütlü tüm sendikalar birleşerek gasp edilen haklarını almak için mücadeleyi büyütmüşlerdir. Buradan sayın Tugay’a bir kez daha çağrıda bulunuyoruz, gasp ettiğiniz haklarımızdan elinizi çekin, toplu sözleşme masasını kurun, oturalım konuşalım. Bu koşullar sağlanmadan belediye emekçileri her türlü demokratik hakkını kullanarak gasp ettiğiniz haklarını söke söke alacak, bundan kimsenin şüphesi olmasın. Taşı delen dalgaların gücü değil, damlaların sürekliliğidir. Bu nedenle kazanımlı toplu sözleşme imzalayacağımız güne kadar sürekli eylemde olacağız. Haklıyız kazanacağız” ifadelerini kullandı.

Keleş açıklamasının devamında Tugay’a 10 maddede sarı kart gösterdiklerini belirterek, maddeleri şöyle sıraladı:
-Seçimlerden önce sendikamızı ziyaret ettiğinizde mevcut sözleşmeden daha ileri sözleşmeler imzalayacağız deyip, sözünüzü tutmadığınızdan. SARI KART GÖSTERİYORUZ.

- Karşıyaka Belediye Başkanlığı görevini yürütürken, 5 yıl boyunca yasal sınırın üstünde toplu sözleşme imzalayıp, şimdi hukuksuz olduğunu çok iyi bildiğiniz AKP nin gerici ve yasaklayıcı düzenlemelerinin arkasına sığındığınız için SARI KART GÖSTERİYORUZ.

-  Kurban Bayramından önce sosyal denge tazminatını yasal sınıra indirerek Bayramı emekçiye zehir ettiğiniz için SARI KART GÖSTERİYORUZ

-  Belediye emekçilerini halka şikâyet ederek itibarsızlaştırmak istediğiniz için SARI KART GÖSTERİYORUZ.

-  Sendikal, anayasal ve demokratik haklarını kullanan Belediye Emekçilerine soruşturmalar açarak baskı yaptığınız için SARI KART GÖSTERİYORUZ
-   Ekmeğine el koyduğunuz emekçilerin mücadelesini bastırmak için polisi çağırarak biber gazı sıktırıp darp ettirdiğiniz için SARI KART GÖSTERİYORUZ

-    Belediye emekçileri eylemlere katılmasınlar diye daire başkanlarına talimat vererek baskı kurup isim toplattığınız için SARI KART GÖSTERİYORUZ.

-    Belediye emekçilerinin temsilcisi olan sendikalarla görüşmeyerek yok saydığınız için SARI KART GÖSTERİYORUZ.

-   Diyalog yollarını kapattığınız için SARI KART GÖSTERİYORUZ.

İzmir Barosu adına alanda emekçilere destek vermek adına bulunan ve SDT’lerin yasal üst sınırdan fazla verilmesi durumunda herhangi bir hukuki problem oluşmayacağını açıklayan İzmir Barosu Başkan Yardımcısı Zöhre Dalkıran, “AKP iktidarının yanlış ekonomi politikalarının yarattığı kriz, emekçilere mal edilemez. Biz hukukçular ve emekçiler olarak AKP’nin yarattığı krizin yükünü kabul etmeyeceğiz. Her zaman sizlerin yanında, emekçinin yanında yer alacağız. Hep birlikte mücadeleye devam diyoruz” diye konuştu.

Muhabir: Batuhan Kaya