SEMRA İĞTAÇ- En düşük emekli maaşının 12.500 TL olarak açıklanmasının ardından emekliler arasında memnuniyetsizlik büyüyor. Konak'ta yaşayan emekli Özlem İtil, İz Gazete'ye yaptığı açıklamada isyanını dile getirdi. İtil, "Avrupa'dan emekli olmuş Avrupalı vatandaşlar bizim ülkemize gelip günlerce en güzel otellerde kalıp ülkemizi karış karış gezip eğlenirken bizler onlara gıptayla baktığımız için üzülüyoruz, onurumuz kırılıyor. Yaş olarak emekliliği hak etmiş bizler geçinebilmek için yeniden çalışmaya mahkum ediliyoruz." şeklinde konuştu.

İtil, çocuklarının geleceğinden duyduğu endişeyi de şu sözlerle ifade etti: "Çocuğumun bizim yaşam şartlarımızdan ve ülke koşullarından geleceğe yönelik karamsarlığa kapılmasından, kaygı duymasından üzüntü duyuyorum. Daha insanca yaşamayı ve mutlu olmayı cennet vatanımızı hak eden bir milletiz. Geçmişte emekliler, asgari ücretin bir buçuk katı fazla maaşla emekli oluyordu. Ancak yıllar içinde yapılan düzenlemelerle geldiğimiz noktada durum ortada. Biz emekliler, bu durumun iyileştirilmesini talep ediyoruz."

Ölüm maaşına mahkum ettiler

2020 yılında emekli olan ve İzmir'de yaşayan İtil, sigorta emeklisi olarak aldıkları maaşın yetersizliğinden şikayet ederek, "Aldığımız maaş zaten çok düşük ve yetersiz. Artık dışarı çıkamaz ve alışverişe bile giderken düşünür olduk. Yeni yapılacak zamı umutla beklerken verilen zam bizi hayal kırıklığına uğrattı. 12.500 TL cenaze masraflarımızı karşılamayacak ölüm maaşına bizi mahkum ettiler. Yani ölün mü diyorlar?." dedi.

Emekliler, yapılan zamları yetersiz bulduklarını ve yaşadıkları ekonomik zorlukları şu sözlerle dile getirdi: "Herkesin evi yok, karı koca emekli de olsa ikisinin emekli maaşı bir kirayı karşılayamazken yapılan bu zam insanlarla alay etmek değil mi? Yaşadığımız bu cennet vatanımız nasıl bu hale geldi? Seçilen yöneticiler nasıl halkın sorunlarından uzaklaştı? Biz yaşlılık maaşından kast edilen sadakayı istemiyoruz. Çalıştığımız yıllardaki primlerimizin karşılığını almak istiyoruz. İnsanca yaşamak bizim de hakkımız."

Son olarak İtil, emeklilerin taleplerini vurgulayarak sözlerini bitirdi: "Emekliye yapılan zamları sanki devletin üstüne binen yük olarak gösterilmesinden rahatsızız. Biz yük değil, devletin sosyal sorumluluğuyuz ve devlet bundan kaçamaz."

Muhabir: SEMRA İĞTAÇ