TasteAtlas yöreye uygun yemekleri, tarifleri, popüler gıdaları belirlemeye devam ediyor. TasteAtlas son olarak Asya'nın en iyi 12 yumuşak peyniri listesini açıkladı. Listede İzmir'den de bir peynir yer aldı.


TasteAtlas'a göre Asya'nın en iyi 12 yumuşak peyniri şöyle:

1-Tulum peyniri: Tulum peyniri, esas olarak keçi sütünden yapılan bir Türk peyniridir. Ülkenin dağlık bölgelerinde üretilir. Peynir beyaz renklidir, kremsi bir dokuya sahiptir ve aromaları hafif ve hafif tatlıdan güçlü ve biraz acıya kadar değişir.

Üzerine zeytinyağı gezdirilerek meyve, incir, zeytin ve taze sebzelerle birlikte servis edilmesi önerilir.

2-Kopanisti peyniri: Bu peynir geleneksel olarak keçi veya koyun sütünden üretilir, ancak bazı mandıralar güney Ege Denizi'ndeki Kiklad Adaları'nda yetiştirilen ırklardan alınan inek sütü veya üçünün karışımını da kullanır. Hayvanların diyeti, sütlerinin lezzetini etkileyen bölgenin endemik aromatik bitkilerine dayanır.

Yakın geçmişte, bu peynirin geleneksel üretim yöntemi, sütten yağ alındıktan sonra elde edilen kremadan yapılan taze tereyağının eklenmesiyle iyileştirildi, ancak bu tereyağı peynirin toplam ağırlığının yalnızca %15'ini oluşturabilir. Yağ içeriğini artırır ve Kopanisti'ye daha da kremsi bir doku kazandırır.

3- Hatay peyniri: Hatay peyniri, künefe peyniri olarak da bilinir, genellikle çiğ inek veya keçi sütünden (bazen ikisinin bir kombinasyonu) yapılan, Türkiye'nin Hatay ilinde üretilen yumuşak, kabuksuz bir peynirdir. Beyaz veya açık sarı renktedir, kremsi ve esnek bir dokuya sahiptir, tuzsuzdur ve hafif bir tada sahiptir.

Çoğunlukla Antakya'nın özgün yöresel tatlısı olan künefesinin yapımında kullanılır ama meze olarak tek başına da tüketilebilir, böreklerin iç malzemesi olarak kullanılabilir, makarna, pide ve diğer yemeklerin üzerine koyulabilir.

4-Paneer: Paneer , pastörize inek sütünden veya manda sütünden yapılan, yumuşak ve ufalanan bir dokuya sahip nemli bir taze peynirdir. Çoğu peynirin aksine, paneer üretim sürecinde maya içermez ve bu onu tamamen vejetaryen yapan şeydir.

Kökeni Hindistan ve Bangladeş'e dayanır ve MÖ 6000'e kadar uzanan Vedalarda bahsedilmiştir. Adı, peynir anlamına gelen Farsça ve Türkçe kelimeden gelir . Bu peynir, özellikle Hindistan'ın kuzeyinde körilerde sıklıkla kullanılır ve güçlü ve baharatlı tatlarla iyi uyum sağlar.

5-Akkawi: Akkawi, inek, keçi veya koyun sütünden yapılan yumuşak, tuzlu bir peynirdir. Kökeni Acre (Akko) şehridir ve ismini de kökeni olan şehirden almıştır. Peynirin mozzarellaya benzer, yumuşak ve çiğnenebilir bir dokusu vardır, tadı ise çok hafif ve hafif tuzludur.

İyi erimez, bu yüzden akkawi sıklıkla kızartılır, çünkü şeklini korur. Akkawi genellikle meyvelerle eşleştirildiğinde sofra peyniri olarak kullanılır, ancak öğle veya akşam yemeklerinde pide ile de yenebilir.

6-Lor peyniri: Lor , süt lorundan süzülen artıklardan yapılan bir Türk beyaz peyniridir. Dokusu çok kuru ve ufalanır ve ısıtıldığında çok fazla değişmez. Lor'un yüksek protein içeriği nedeniyle, sağlık bilincine sahip kişiler ve vücut geliştiriciler arasında oldukça popülerdir.

Tek başına nadiren yense de baharat ve otlarla karıştırıldıktan sonra kahvaltıda servis edilebilir. Peynir genellikle börek veya gözleme kreplerinde kullanılır.

7-Beyaz Kesong: Kesong puti, Filipinler'in Bulacan, Bacolod, Cebu, Laguna ve Samar eyaletlerinden gelen beyaz bir peynirdir. Carabao sütü, tuz ve peynir mayası veya beyaz sirkeden yapılır. Bu taze peynir, taze sütten beş kat daha fazla süt yağı ve proteini içerir.

Hafif keskin bir aroması ve kremamsı bir tat bırakan tuzlu bir tadı vardır. Kesong puti genellikle kahvaltıda tüketilir ve pan de sal olarak bilinen yerel ekmekle servis edilir , ancak peynir genellikle Noel ve Yeni Yıl şenliklerinde de servis edilir.

8-Çhurpi: Chhurpi, Himalaya bölgelerinde üretilen inek sütünden (yumuşak çeşidi) veya yak sütünden (sert çeşidi) yapılan soluk sarı bir peynirdir. Yumuşak çeşidi genellikle sebzelerin yerine kullanılır, bu nedenle genellikle körilerde kullanılır ve pirinçle tüketilir.

Sert çeşidi yak derisinde uygun şekilde saklanırsa 20 yıla kadar dayanabilir. Chhurpi'nin tadı en iyi şekilde taze ve keskin olarak tanımlanabilir.

9-Topli paneer: Topli paneer, Hindistan'daki Parsi topluluğundan gelen bir paneer (bir tür Hint peyniri) çeşididir. Daha yaygın olarak bilinen, sert ve küpler halinde kesilebilen paneer formunun aksine, topli paneer yumuşak, narin bir dokuya ve titrek, neredeyse muhallebi benzeri bir kıvama sahiptir.

"Topli" ismi esasen Gujarati dilinde "sepet" anlamına gelir ve "paneer" "peynir" anlamına gelir. Sepetler tarihsel olarak kalıp olarak kullanılmış ve paneere kendine özgü şeklini ve dokusunu vermiştir. Diğer paneer türlerinden farklı olarak, topli paneer bir pıhtılaştırıcı (genellikle dana bağırsakları veya tavuk taşlıkları) kullanılarak yapılır ve limon suyu veya sirke gibi ekşi bir madde eklenir.


10-Dathsi: Dathsi, inek veya yak sütünden yapılan geleneksel bir Butan süzme peyniridir. Datshi peyniri yapım süreci birkaç adımdan oluşur, ilki çiğ sütten dahi (bir tür lor) hazırlanmasıdır. Dahi daha sonra mar'a (bir tür tereyağı) dönüştürülür ve bu sürecin sıvı ayran kalıntısı olan mohi , pıhtılaşıp topaklar oluşturana kadar ısıtılır.

Bu kümeler dathsi olarak bilinir ve son adımda bir bezden süzülüp küçük peynir topları haline getirilir. Bunlar hafif ekşi ve cevizli bir tada ve sert ve ufalanan bir dokuya sahiptir. Datshi genellikle Bhutan mutfağının imza özelliği olan baharatlı acı biberlerle eşleştirilir veya çorbalarda ve güveçlerde, ayrıca sotelerde ve körilerde kullanılır.

11-Sakura: Sakura , inek sütü, Japon mayası ve mikroplardan yapılan yumuşak bir Japon peyniridir. Hokkaido'daki Kyodogakusha tarafından üretilir . Peynir 10 gün olgunlaştırılır ve ortasında benzersiz bir turşu kiraz çiçeği bulunur (bu nedenle adı buradan gelir), bu da onu görsel olarak Japon bayrağını anımsatır.

Yumuşak beyaz bir küfle kaplıdır ve iç kısmı pürüzsüz bir dokuya sahiptir, tatları narin, kremsi ve hafiftir, shiso yaprağı notaları ve hafif bir kiraz çiçeği aroması vardır. Sakura yalnızca Ocak ve Mayıs ayları arasında mevcuttur. Ayrıca İsviçre, Appenzell'deki Dağ Peyniri Olimpiyatları'nda altın madalya kazanan ilk Japon peyniridir.

12-Nguri: Nguri, Fujian eyaletinden gelen bir Çin peyniridir. Manda sütünden yapılan peynir, yumuşak, kösele dokusuyla küçük toplar halinde şekillendirilir. Nguri'nin tadı oldukça tuzlu ve güçlüdür, bu nedenle genellikle pirinç püresinin yanında servis edilir.

Kaynak: Haber Merkezi