Suyun sağlıklı ve içilebilir olması için PH değerinin 7,5 ile 8,5 arasında seyretmesi gerekmektedir. Bu değerin artışı, suyun içinde yer alan çözünmüş madde miktarı hakkında fikir sunar. Suyun PH değeri 0 ile 14 arasında seyreder. Ancak suyun içilebilir olarak nitelendirilebilmesi için 4,5 ile 9,5 değeri arasında olması gerekmektedir. Türkiye’deki standartlara göre, suyun PH değeri bakımından 7’ye yakın olması suyun kaliteli olduğunu gösterir.

Yüksek PH seviyesine sahip sular; mide rahatsızlığına, diyet yapanlara ve midesinde çok sık asit bulunanlara tavsiye edilir sulardır. Ancak, günlük su tüketiminde ise mutlaka suyun PH değerinin 7 ile 9 arasında olmalıdır.  Şişelerde ya da damacanalarda PH değerinin belirtilmesi zorunlu olup, neredeyse tüm markalar bunu uygulamaktadır. 

PH değerlerinin anlamları

Asidik sular: pH değerinin 7’nin altında olması suyun asidik olduğuna işaret eder. Bu tip sular uzun vadede mide sağlığını olumsuz etkiler.

Bazik sular: pH değerinin 7’nin üstünde olması suyun içindeki çözünmüş madde miktarının fazla olduğunu gösterir. Ancak bu her zaman olumsuz bir şey değildir, suyun içerisindeki mineraller de bu değeri yükseltebilir.

İdeal değer: pH değerinin 7’ye yakınlık göstermesi hem tadının dengeli olduğuna işaret eder, hem de asit-baz dengesinin yerinde olduğunu gösterir.

PH değeri bakımından içime en uygun sular

Cansu Kaynak Suları

Düzce Çilimli bölgesinden Kapladede dağından gelen bir sudur. Tesislerindeki antibakteriyel bir üretim sunduğu Sağlık Bakanlığı tarafından doğrulanmıştır. PH değeri 7,1 oranındadır.  

Beyyap Doğal Mineralli Su

Çankırı tarafında üretilen bir su markasıdır, asit ve baz dengesi bakımından oldukça stabildir. PH değeri 7,4 oranındadır.

Fuska Kaynak Suları

Sakarya’nın Sapanca bölgesindeki kaynaklardan elde edilir, erişimi daha kolaydır. PH değeri 7.5 oranındadır.

Javsu Doğal Mineralli Su

Ankara’nın Kızılcahamam bölgesinde üretilen bu su da oldukça içilebilir durumdadır. Dengeli bir içim sunan Javsu, 7,63 PH oranındadır. 

Buzdağ Su

İçilebilir sular içerisinde en iyi su markaları 2023 listesinde de yer alan Buzdağ su, 7,6 PH oranına sahiptir. Marketlerde de sıklıkla görülebilir.

Erikli Su

Bu listede yer alan sular arasında en popüleridir. Hemen her yerde bulabileceğiniz Erikli Su, 7,8 pH değerine sahiptir. Farklı ebatlarda satışı bulunur.

Kaynak: Haber Merkezi