Şermin Çolak / İz GAZETE- Engellilerin Haklarına Erişim Platformu Üyesi STK’lar, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’a sert eleştirilerde bulunarak istifa çağrısında bulundu. Engellilerin Haklarına Erişim Platformu, yaptığı basın açıklamasında, Bakan Göktaş’ın döneminde yaşanan trajik olaylara dikkat çekti.

Platform üyelerinden bir engelli çocuğun annesi, 6 ay önce Trabzon'da 80 yaşındaki bir babanın, 52 yaşındaki zihinsel engelli kızını vurduktan sonra intihar ettiğini hatırlatarak, “Biz anne ve babalar her gün kahrolurken Bursa’dan gelen haberle bin kez öldük. 53 yaşındaki anne, 31 yaşındaki engelli oğlunun hayatına son verip intihar etti” ifadelerini kullandı. Anne, bu trajedinin ardında; "Benden sonra nasıl, kiminle ve nerede yaşayacak" sorusuna yanıt bulamamanın yattığını vurguladı.

Şiddet gören otizmli çocuk

Platform üyeleri, 28 Mayıs 2024’te basına yansıyan Aksaray'daki özel eğitim okulunda, 12 yaşındaki otizmli bir çocuğun darp edilmesi olayını öğrenmeleri üzerine bir basın açıklaması yaptıklarını hatırlattı. Aksaray Valiliği’nin bu olaya ilişkin soruşturma başlattığını belirten Platform üyeleri, çocuklara yönelik şiddetin artan bir sorun olduğunun altını çizdi. Platform üyeleri, otizmli çocuklara yönelik şiddetin "işkence suçu" olduğunu belirterek, Birleşmiş Milletler Engelli Kişilerin Hakları Sözleşmesi’nin çeşitli maddelerinin ihlal edildiğini ifade etti. Geçmişte Mersin’de ve başka illerde yaşanan şiddet olaylarını hatırlatan Platform üyeleri, faillerin hafif cezalarla kurtulmasını eleştirdi.

Sorular ve talepler

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı ile Milli Eğitim Bakanı’na çeşitli sorular yönelten Platform üyeleri, çocuklara yönelik işkencenin durdurulması için etkin politikalar geliştirilmesini istedi. Ayrıca, engelli çocuklara bakım verenlerin eğitimsiz olduğunu, okullarda ve kurumlarda hizmet içi eğitimin yetersiz olduğunu ve cezaların caydırıcı olmadığını vurguladı. Platform, okullarda kamera sistemlerinin kurulmasını ve bakım sigortası yasasının çıkartılmasını talep etti.

Takip ve destek beyanı

Aksaray’da işkence gören çocuğun ailesinin yanında olduklarını belirten Platform üyeleri, sorumluların adalete teslim edilmesi ve en ağır cezayla cezalandırılması gerektiğini söyledi. Ayrıca, KEDİ Otizm Derneği ve Gölge Eğitimciler Derneği ile birlikte Milli Eğitim Bakanlığı’na karşı açtıkları dava ile okullarda kamera sisteminin kurulmasını desteklediklerini duyurdu. Engellilerin Haklarına Erişim Platformu, yaşanan olaylar karşısında kararlılıkla mücadele edeceklerini belirterek, insan onuruna yakışır hizmetler için denetim taleplerini yineledi. 

Kaynak: Haber merkezi