Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı (ZİÇEV), engelli bireylere haftada 5 gün tam zamanlı eğitim sunarak fark yaratıyor. Çiğli’deki merkezinde 70’e yakın öğrenciye hizmet veren vakıf, Türkiye’nin ilk ve tek “Marş Korosu”nu da hayata geçirdi. İzmir Marşı ve Çanakkale Marşı gibi eserleri seslendiren koro, Engelliler Haftası’nda büyük bir konserle sahne alacak. ZİÇEV’in düzenlediği Avrupa Sivil Düşün Programı’nın desteğiyle gerçekleşen çalıştay, engelli bireylerin topluma daha aktif katılımını sağlama yolunda önemli bir adım olarak öne çıkıyor.

Başarılı çalışmalarıyla dikkat çeken ZİÇEV İzmir Şubesi, Tülay Aktaş Güç Birliği’nin Karşılıksız Hizmet Ödülleri yarışmasında 3. ödülü alırken, 2023 Ege’nin En İyi Vakıf Ödülü’ne de layık görüldü.

Engellilerin hakları için bir araya geldiler

Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı kapsamında düzenlenen ve ZİÇEV’in ev sahipliğini yaptığı farkındalık toplantısı, özel gereksinimli bireylerin sorunlarını ve çözüm önerilerini masaya yatırdı. Toplantıda, bu bireylerin topluma entegrasyonunu sağlamak ve sorunlarını görünür kılmak amacıyla yapılması gerekenler ele alındı.

Toplantıda konuşan Başkan Nilgün Öztürk, ZİÇEV’in kuruluşundan bugüne kadar özel gereksinimli bireyler için yaptığı çalışmaları anlattı. Öztürk, “Amacımız, eğitimden sosyal hayata her alanda bu bireyleri desteklemek ve hak ettikleri eşit yaşam koşullarını sağlamaktır. Üyelikler, bağışlar ve ürün satışlarından elde ettiğimiz gelirlerle bu mücadeleyi sürdürüyoruz. Ancak ekonomik zorluklar en büyük engellerimizden biri” dedi.

“Engelsiz İzmir” vizyonu

Toplantıya İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka Belediyesi ve Çiğli Belediyesi temsilcilerinin yanı sıra üniversite mensupları, STK’lar ve gönüllüler katıldı. “Engelsiz İzmir” programıyla bu konuda öncü bir kent olduğunu vurgulayan katılımcılar, sosyal belediyecilik ve sivil toplum iş birliğinin önemine dikkat çekti.

Katılımcılar arasında yer alan ve özel gereksinimli bir çocuğa sahip bir annenin yaşadıkları ise toplantıya damga vurdu. Anne, dışlanma ve toplumsal önyargılarla mücadelesini anlatarak, “Halkımızın, engelli bireylere karşı empati ve anlayış geliştirmesi gerekiyor. İzolasyon ve yalnızlık, bu çocuklar için büyük bir stres kaynağı” diyerek farkındalık çağrısında bulundu.

Başkan Öztürk, öğrenme güçlüğü çeken bireylerin toplumsal hayatta karşılaştığı sorunlara dikkat çekerek, “Bu bireylerin neye ihtiyaç duyduklarını anlamak, empati geliştirmek ve onların dolu dolu hayatlar yaşamalarını sağlamak için daha fazla desteğe ihtiyacımız var. Toplumda ötekileştirmeye hayır diyoruz ve herkesin bu mücadeleye katılmasını bekliyoruz” dedi.

Toplumda ötekileştirilen bireyler için bir umut ışığı olan ZİÇEV, eğitimden sosyal farkındalığa kadar pek çok alanda çözüm odaklı projeler geliştiriyor. Başkan Öztürk, “Öğrenme güçlüğü çeken bireylerin sadece eğitimde değil, hayatın her alanında güçlenmesi için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. ZİÇEV olarak daha geniş kitlelere ulaşmayı ve bu alandaki mücadelemizi büyütmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

Engelsiz marş korosu ve eğitim süreci

Nilgün Öztürk, kızının 35 yıllık yaşam öyküsünü ve vakfın sağladığı olanakları İz Gazete’ye gazeteye anlattı. Öztürk, devletin her engelli birey için ayda sadece 8 saatlik bir eğitim hakkı tanıdığını ve bunun ücretini karşıladığını belirtirken, ZİÇEV’in farkını vurguladı: “Biz gençlerimize haftada 5, ayda 20 tam gün eğitim veriyoruz. Sabah 9’da başlayan eğitim akşam 5’te sona eriyor. Tam gün eğitimle çocuklarımızın gelişimine destek oluyoruz.”

Kızının ZİÇEV’e 9 yıldır devam ettiğini belirten Öztürk, Türkiye’de bir ilk olan “Marş Korosu”nu da anlattı. Çiğli’deki kurumlarında 70’e yakın öğrenciye tam gün eğitim verildiğini söyleyen Öztürk, “Bu koroyu oluştururken tüm öğrencilerimiz, okul personelimiz ve annelerimiz bir araya geldi. Sadece marş söylüyoruz. İzmir Marşı, Çanakkale Marşı gibi bilinen tüm marşları seslendiriyoruz. Engelli bireylerin sadece marş söylediği böyle bir koro Türkiye’de ilk ve tek” dedi.

Avrupa Sivil Düşün Programı’na sundukları projeleri kabul edilen vakıf, bu kapsamda bir çalıştay düzenledi. Çalıştay, engelli bireylerin topluma kazandırılması ve sosyal hayata daha aktif katılımlarını sağlamak adına önemli bir adım olarak öne çıktı. Mayıs ayında Çiğli Belediyesi ile ortaklaşa düzenlenecek bir organizasyonla Engelliler Haftası kapsamında bu marş korosu, büyük bir konser verecek.

İzmir'in iki dev fabrikası hakkında açıklama: Ücretsiz izin kararına ekonomik koşullar neden oldu İzmir'in iki dev fabrikası hakkında açıklama: Ücretsiz izin kararına ekonomik koşullar neden oldu

Nilgün Öztürk, kızının okuma yazmada zorluk çektiğini, ancak şarkıların hiçbir notasını unutmadığını da belirtti: “Teoman’ın bir şarkısını söyledi, bir harfini bile unutmuyor. Ancak okuduğunu ya da yazdığını unutabiliyor. Şarkılar onun hafızasında her zaman yer ediyor. Şarkı söylemek engelliler için bir terapi.”

Muhabir: SEMRA İĞTAÇ