İzmir'de bazı vatandaşlar toplu ulaşımı ücretsiz kullanıyor. Kart basıldığında ekranlarda ücretsiz yazısı çıkarken, bazı vatandaşlar ise hangi meslek gruplarının toplu ulaşımı ücretsiz kullandığını merak ediyor.

İzmir'deki ücretsiz toplu ulaşım kartlarını sizin için araştırdık.

65 yaş kartı

04/03/2014 tarih ve 28931 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı “Ücretsiz veya İndirimli Seyahat Kartları Yönetmeliği” doğrultusunda 65 yaş ve üzeri kişiler belediyeden alacakları seyahat kartı ile şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanır.

Engelli ve refakatçi kartı

Sağlık Kurulu raporuyla %40 ve üzerinde engelli olduğunu belgeleyen Türk vatandaşları ile % 50 ve üzeri ağır engelli olduğunu belgeleyenlerin kendileri ile birlikte birden fazla olmamak üzere beraber seyahat edecekleri refakatçileri belediyeye bağlı şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanır.

TÜİK kartı

10/11/2005 tarih ve 5429 Sayılı Türkiye İstatistik Kanunu’nun 49 uncu maddesi uyarınca sayım, araştırma, inceleme, denetleme ve veri kalite kontrolü için alanda görevlendirilen Türkiye İstatistik Kurumu personeli görevleri süresince şehir içi toplu ulaşım araçlarından ücretsiz yararlanır.

Basın kartı

4736 Sayılı Kanun, 2002/3700 sayılı Kararname ve Basın Kartı Yönetmeliği doğrultusunda  Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nca verilen Basın Kartına sahip kişilerin ulaşımdan ücretsiz yararlanabildiği karttır.

Zabıta kartı

24772 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2002/4109 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı gereğince kadro ünvanı zabıta olan ve İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisindeki belediyelerin bünyesinde görev yapan 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi memur personel kartlarıyla şehir içi toplu ulaşım araçlarından ücretsiz yararlanır.

Er ve erbaş kartı

26/06/2019 tarih ve 7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 40 ıncı maddesinin 1 nci fıkrası uyarınca muvazzaflık hizmetini bedelli olarak yerine getirenler hariç olmak üzere, erbaş ve er olanlara hizmette geçen süre içinde kamunun ve belediyelerin işlettiği deniz ve şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz yararlanmaları için komutanlıkların talebi durumunda seyahat kartı verilir.

Sahil güvenlik kartı

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinde sayılan IX- Sahil Güvenlik Hizmetleri Sınıfı “Bu sınıf Sahil Güvenlik Komutanlığı kadrolarında bulunan subay ve astsubayları kapsar.” şeklinde düzenlenmiştir.
Ayrıca “Sahil Güvenlik Komutanlığı mensubu sözleşmeli subay, sözleşmeli astsubay ve uzman erbaşlar” yararlanır.

Jandarma kartı

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinde sayılan VIII-Jandarma Hizmetleri Sınıfı “Bu sınıf Jandarma Genel Komutanlığı kadrolarında bulunan subay, astsubay, uzman jandarmaları kapsar.” şeklinde düzenlenmiştir.
Ayrıca Jandarma Genel Komutanlığı mensubu sözleşmeli subay, sözleşmeli astsubay ve uzman erbaşlar yararlanır.

Emniyet Hizmetleri Personeli (POLİS) Kartı

EHS Polis (Emniyet Hizmetleri Sınıfı) Kartı 2002/3700 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesine göre İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde kadrolu ve fiilen görev yapan emniyet hizmetleri sınıfı personelinin (polis, çarşı ve mahalle bekçileri) ücretsiz ulaşım kartıdır. 

Kaynak: HABER MERKEZİ