Batuhan Kaya- 31 Mart 2019 Yerel ve Mahalli İdareler seçimlerinin ardından “bankamatik” olduğu gerekçesiyle dönemin Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü tarafından işten atılan eski CHP Çiğli Gençlik Kolları Başkanı Baransel Güler’in işe iadesine karar verildi. Karşıyaka 1. İş Mahkemesi tarafından işe iadesine karar verilen Güler yaptığı açıklamada, “Bankamatikçi olmadığımız, siyasi hırslar nedeniyle işten çıkartıldığımız apaçık ortaya çıktı” ifadelerini kullandı.

Bankamatikçi diye işten atıldık

2019’da “bankamatikçi” denilerek işten çıkartıldıklarını söyleyen Güler, “1 Temmuz’a kadar diyalog yollarını bekledik, bankamatik kelimesini geri almasını bize bunları ispatlamasını bekledik. Hiçbir kurum zarar görmesin diye müzakere yolunu açık tuttuk ama işten çıkarılmalar devam edecekti. O esnada hem kendi hakkımızı korumak hem de buna benzer siyasi çıkarmalar yaşanmasın diye eyleme başladık. Bazı arkadaşlarımız bu vesile ile mahkemeye bile başvurmadan işlerine geri döndü. Bunu yapmak zorundaydık yoksa sıra bir sürü işçi emekçi partili arkadaşlarımıza da gelebilirdi. Çünkü dönemin belediye başkan yardımcısı her hareketi ile bunun işaretlerini veriyordu” şeklinde konuştu.

Onur meselesiydi

İşe geri dönüşlerinin kendileri için onur meselesi olduğunu aktaran Güler, “Eylem partimizin üst yetkilileri ve dönemin CHP İL Başkanı Deniz Yücel’in de araya girmesiyle 10 gün sonra sonlandı. O andan sonra siyasi öç almaya yönelik bütün işten çıkarmalar durdu. Ardından hukukun üstünlüğüne ve haklı olmamıza güvenerek mahkemeye başvurduk. Aklanmak istiyorduk, bu bizim için onur meselesiydi. Dönemin Belediye Başkanı Hasan Arslan işten çıkarılan işçilere mahkeme salonunda şahitlik yaptı, her şeyi tek tek anlattı. Bize karşı bazı iş arkadaşlarımız şahit yazıldı. Hatta karşımızdaki şahit arkadaşlardan birkaçı bizleri savundu bankamatikçi olmadığımızı defalarca mahkeme salonlarında dile getirdi” diye konuştu.

Alnımızın akıyla çıktık

Bu süreçten alnının akıyla çıktığını belirten Güler, “Ve sonunda hepimiz İş Mahkemelerini alnımızın akıyla kazandık. İşe iadeleri kazanmamıza rağmen işe dönüş talebimizi kabul etmediler. Günün sonunda “bankamatikçi” olmadığımız, Siyasi hırslar için işten çıkarıldığımız apaçık şekilde ortaya çıktı. Bugün dönüp geriye baktığımızda hepimizin partili olduğunu, parti içi yarışın olmazsa olmaz olduğunu, demokrasilerde aynı çatı içinde farklı seslerin olması gerektiğini tam tersine aslında bu farklı seslerin olması her kurumu başarıya götüreceğini herkese göstermiş olduk” dedi.

Bu partinin çimentosuyuz

CHP’nin iktidara yürüdüğünü ifade eden Güler, bu dönemde kendilerini “bu partinin çimentosuyuz” diye tanımlayarak, şu ifadeleri kullandı:

“Dönemin Belediye başkanını da bu duruma iten ya da bu yanlışa sürükleyenleri hepimiz tanıyoruz biliyoruz. Durumu tek ona bağlamak da doğru değil. Keşke kendisi en başında bizimle konuşma gereği duysaydı Çiğli bu kadar yıpranmasaydı. Belki de hiç yokken bu kaosa başkaları sebep oldu bilemeyiz. Bugün olsaydı durum belki bambaşka olabilirdi. Bizler Cumhuriyet Halk Partisi’nin gönüllü bireyleriyiz, çimentosuyuz, emektarıyız. Ekmeğin siyasetinin olmayacağını, ekmeğin ve emeğin ayrı tutulması gerektiğini her yerde yüksek sesle söylemeye devam edeceğiz. Bugün dünden daha çok sokaklarda alanlarda mücadele etmeye sonuna kadar devam edeceğiz. Cumhuriyet Halk Partisi İktidara gidiyor biz bu yolculukta üstümüze düşenin çok çok fazlasını yapmaya devam edeceğiz. Ben Çiğli’yim, Çiğli’nin ta kendisiyim”

Muhabir: Batuhan Kaya