Eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Ekol TV’de Armağan Çağlayan’ın sunduğu “Hepsi Bu Hafta Oldu” adlı programa konuk oldu. İzmir yerel siyaseti, siyasetteki gelecek planları ve CHP Genel Başkanlığı adaylığı sorularını yanıtlayan Soyer, dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

"Aday gösterilmediğim için üzüldüm"

İzmir’de yeniden aday gösterilmediği için kırgın olup olmadığı sorusunu yanıtlayan Soyer, “İzmir için büyük bir aşkla çalıştım. O nedenle aşk karşılıksız kaldı diye çok üzüldüm. Ancak bu aşk devam ediyor ve karşılıklı bir sevgi var. Bir dönem daha görev yapmak istemiştim, ama olmadı, bu beni çok üzdü. 
Halk için çok şey yapmak istediğinizde, her zaman karşılığını bulamayabiliyorsunuz. İkinci dönem adaylığımı engelleyen irade, başka bir şey arzu etti. Halkın gördükleri ile siyasette karar verenlerin iradesi her zaman örtüşmeyebilir. Bu iki durumu ayrı değerlendirmek gerekiyor.” dedi.

"Yerel yönetim reformu şart"

Türkiye’de yerel yönetimlerin çok ciddi bir reforma ihtiyacı olduğunu savunan Soyer, “Hayat yerelde akıyor. İklim krizinden tarıma, tüm küresel sorunların çözümü yerelde üretilmeli. Geleceğin dünyası şehirlerde şekillenecek. Ancak, bu farkındalık siyasette henüz yok” ifadelerini kullandı.

"Odun koysanız kazanır"

Soyer, İzmir’de CHP’nin rahat kazanacağını düşünenler için daha önce dile getirdiği “Odun koysanız seçilir” ifadesine de açıklık getirdi: “Bu rahatlık, siyasal elitlerde var. 2019 seçimlerinden önce de bu duruma dikkat çekmiştim. Maalesef böyle bir gerçeklik var.”

Soyer: 9 Eylül Tarkan konseri soruşturmasından aklandık

İçişleri Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, şehrin kurtuluşunun 100’üncü yıldönümü olan 9 Eylül 2022'de düzenlediği Tarkan konseriyle ilgili yapılan harcamalara ilişkin iddialar konusunda, hakkında soruşturma açılmasına gerek olmadığına karar verildiğini ifade eden Soyer, “İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 9 Eylül etkinliklerine yönelik başlatılan soruşturmada, belediye aklandı. Bakanlık, soruşturmaya izin vermediğini açıkladı. Başkanlık, etkinlikler için belediye bütçesinden sadece 1 milyon 400 bin lira harcandığını duyurdu” dedi. 

CHP Genel Başkanlığı adaylığı hakkında

CHP Genel Başkanlığı'na aday olup olmayacağı sorulan Soyer, “Böyle bir arzum olmadı. Ancak, partide düşüncelerim doğrultusunda ismimin geçmesi gurur verici olurdu. Şu an için Türkiye’nin gündemi CHP’nin genel başkanlığı değil. Ancak böyle bir gündem oluşursa, değerlendirilebilir” şeklinde konuştu.

"Yoksullukla mücadele, tarım ve adalet konularında boşluk var"

Türkiye’nin karşı karşıya olduğu büyük yoksulluk sorununa dikkat çeken Soyer, “Tarımda, turizmde, adalette, sanayide büyük boşluklar var. Tarımda ekonomide, adalette ne yapacağız? Bu sorulara yanıt bulamıyoruz. Türkiye’de milyonlarca insanın desteğini almak için somut fikirler üretmemiz gerekiyor. Şu an bu eksiklik var” ifadelerini kullandı.

"Siyasette koltuk hırsım yok"

Soyer, siyasette koltuk hırsının olmadığını vurgulayarak, “Sosyal demokrasi, vicdanın örgütlenmiş halidir. Benim için önemli olan koltuk değil, koltuğun büyüklüğü ve küçüklüğü değil. İnsanlara nasıl daha iyi bir yaşam sunarız sorusuna cevap aramak. Türkiye’de açlığı bitirmek için çok zengin topraklarımız var. Bu zenginliğin adil bölüşümü ve hukukun üstünlüğü konusunda mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceğim” diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı adaylığı

Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda sadece Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş isimlerinin konuşulmasıyla ilgili soruya da yanıt veren Soyer, “Bu yarış bir fikir yarışı olmalı. Sadece kişisel tercihler konuşuluyor. Şu anda algılar, olguların önüne geçti. Gerçekten uzaklaştık” dedi.

Soyer’in gelecek planları

Tunç Soyer, siyasi mücadelesine devam edeceğini belirterek, eşi Neptün Soyer’in Köy-Koop Başkanlığı görevine devam ettiğini hatırlattı. Kendisi ise STK'larla iş birliği yaparak toplumsal konularda inisiyatif geliştirmeyi hedeflediğini ifade eden Soyer, Kadınlar, Gençlik, Çocuk, Eğitim, Afet, Engelliler gibi başlıklarda faaliyet gösteren STK’ların siyasetin önünde teori ve pratik ürettiklerini belirtti. Bu STK’larla birlikte çalışmanın gücüne inandığını söyleyen Soyer, bu sistemle itirazların cephesinin büyütülmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca bir kitap yazma planı olduğunu ve CHP için çalışmaya devam edeceğini de sözlerine ekledi.

Ekrem İmamoğlu davası

Soyer, Ekrem İmamoğlu’nun istinafta olan davasından siyaset yasağı çıkma olasılığına dair çarpıcı açıklamalarda da bulunan Soyer, böyle bir kararın Türkiye için büyük bir felaket olacağını ifade etti ve şu sözleri ekledi:
“Bu, dikensiz gül bahçesi yaratmak isteyen iktidarın baskısı sonucu alınmış bir karar olur. Ülkemiz için büyük bir haksızlık olur ve hukukun üstünlüğüne olan inancı tamamen ortadan kaldırır. İnsanların adalete olan güveni erozyona uğruyor. Umarım bu kadar akıl dışı bir karar vermezler.”

Sokak Hayvanları Yasası Değerlendirmesi

Soyer, sokak hayvanlarına yönelik yeni yasa tasarısını da sert bir dille eleştirdi. Belediye başkanlığı döneminde sokak hayvanları için önemli çalışmalar yaptığını hatırlatarak, şunları söyledi:
“Görevim süresince, Türkiye’nin en modern hayvan hastanesini yaptık. Veteriner hekimler odası ile iş birliği yaparak kısırlaştırma çalışmalarına başladık. Ayrıca, asker sineği larvası kullanarak hiçbir maliyet olmadan tonlarca hayvan maması ürettik. Bu da örnek olacak bir proje. Sokak hayvanları için vicdanım çok rahat. Yeni yasa uygulanırsa, toplum bunu kaldıramaz. Bu, Batı medeniyetine öykünerek ortaya çıkmış bir yasadır. Her kanun meşru değildir; vicdanlarda karşılığını bulmazsa uygulanabilirliği de olmaz. Bu yasa, bu memlekette uygulanamaz.”
Tunç Soyer, bu konuda yerel yönetimlerin veteriner odaları ile iş birliği yaparak çözümler üretebileceğini de vurguladı.

Kaynak: HABER MERKEZİ