Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre İzmir'e kentsel dönüşümde kullanılmak üzere toplamda 330 milyon 500 bin avro bütçe ayrıldığı belirtildi. 

Açıklamada, “Bütçe birinci derecede deprem bölgesi üzerinde yer alan İzmir'de kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında kullanılacak. Üst limit 2,5 milyon TL olmak üzere; 0,69 faizle 180 ay vadeli krediler verilecek. Ayrıca üzerine kayıtlı bir konutu olmayan orta ve dar gelirli vatandaşlarımız ile şehit ve gazi yakınlarına, emeklilere ve engellilere yıllık yüzde 0,25 finansman indirimi de sağlanacak” ifadelerine yer verildi. 

Konu hakkında görüşlerine başvurduğumuz yapı  sektörü temsilcileri İzmir'in pilot il seçilmesinin önemine dikkat çekerek, daha yaşanabilir bir İzmir için kentsel dönüşümün önünün açılacağını vurguladı.

İzmir ve sektörel anlama büyük gelişme

Açıklanan kentsel dönüşüm kredisi hem İzmir hem de sektör için çok önemli. Evini yenilemek isteyen vatandaşların krediye daha rahat ve uygun koşullarda ulaşması durağanlaşan yapı sektörü için önemli bir destek sağlayacak. Hem vatandaşlarımız daha sağlam konutlarda oturacak; hem de İzmir kentsel dönüşümle birlikte daha yaşanabilir bir nitelik kazanacak.  Vatandaşların konut ihtiyaçlarını giderebilmeleri için sektörün teşvik edilmesi önem taşıyor. İzmir'de kentsel dönüşüm projelerinin artırılması ve yeni imarlı arsaların kullanıma açılması gerekli. Gayrimenkul sektörü her şeye rağmen en çok kazandıran yatırım aracıdır. Tanyer Yapı olarak 30 yıldır sektörde güçlenerek ve büyüyerek hizmetlerimizi sürdürüyoruz. 

Kredinin alanı genişletilmeli

Açıklanan kredi desteği yaraya merhem olmakla birlikte sektörün geneline hitap etmiyor. Kentsel dönüşüm için krediye ihtiyacı olan vatandaşlarımız için ise önemli bir fırsat sunuyor. Bu kredi yaklaşık 5 bin konutun dönüştürülmesi için yeterli olacaktır. Fakat İzmir'in yapı stoğunun yüzde 65'inin dönüştürülmesi gerektiğini de biliyoruz. Bu konuda verilen teşvik miktarı artırılmalı. Yapı sektöründe kentsel dönüşüm yapan firmalar yalnızca yüzde 5 civarında. Bu kredi sektörün geneline fayda sağlamayacak. Yalnızca belli bir kısım vatandaşın kullanımına sunulacak. Bu durum da aslında iyi bir başlangıç olmasına rağmen; kredi kapsamının genişletilmesi gerektiğini düşünüyorum. 

Evlerini yenilemek isteyenler için fırsat 

Kentsel dönüşümden faydalanmak isteyen insanlar finans konusunda sıkıntı yaşıyordu. Verilen bu destek kredisi kesinlikle değerlendirilmesi gereken bir fırsat. Bunun ilgililer tarafından vatandaşlara doğru şekilde anlatılması gerekiyor. İzmir gibi deprem bölgesinde oturanlara evlerini yenilemeleri için önemli bir imkan sunuldu. Bu krediyle müteahhitler hak ediş yöntemiyle ödeme alacaklar ve inşaat süresince de binaların sağlamlıkları kontrol edilecek. Evini kentsel dönüşüme dahil eden kişiler için hem güvenli hem de uygun ödeme koşulları sunulacak. Bu kredi yapı sektörü için de hareketlenme sağlayacak. 

Kentsel dönüşümde büyük adım

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın İzmir'i pilot il olarak seçmesi çok olumlu bir adım. İzmir'de konut stoğu hem eski; hem de depremler nedeniyle binalar yorgun. Kentsel dönüşüm bu nedenle tüm İzmir için yaşamsal bir değere sahip. Türkiye'nin en büyük problemi barınma ve konuta ulaşılabilirlik. Konut stoğu acilen yenilenmeli ve konuta ulaşılabilirliğin de sağlanması gerekli. Bunun için ihtiyaca göre konut üretilmeli. Kentsel dönüşüm sağlam konutlarda yaşamak isteyenler için bir fırsat sunuyor. Gözde Grubu olarak bugüne dek binlerce kişiyi ev sahibi yaptık. Türkiye'de 10 farklı kentte sağlam ve ulaşılabilir özellikteki konutlar için adımlar atmak için hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Ülkemiz için çalışmaya ve üretmeye devam ediyoruz. 

Kaynak: Bülten