Eski çağlardan beri evlilik birçok kültürde sol ele takılan yüzük ile temsil edilmektedir. Peki, Evlilik yüzüğü neden sol ele takılır? Evlilik yüzükleri neden daire şeklinde olur? Evlilik yüzüğü hangi ele ve parmağa takılmalıdır?

Evlilik yüzükleri neden daire şeklinde olur?

 Genellikle sadece bağlılık sembolü olarak bildiğimiz evlilik yüzükleri, tarih boyunca farklı kültürlerde statü göstergesi olarak da kullanılmıştır. Mezopotamya, Mısır, İran, Arap, Yunan ve Roma medeniyetlerinde yüzükler, sahipleriyle özel bir ritüel gerektiren objeler olarak kabul edilmiştir. Özel maddi ve manevi anlamların yüklendiği bu evlilik yüzükleri günümüzde daha romantize edilmiş bir şekilde anlamlandırılmaktadır.

Yüzüğün tam olarak nasıl keşfedildiği veya daha sonra romantik bir anlam kazandığı bilinmese de, evlilik yüzüğü kavramının kökeninin Mısırlılara dayandığı bilinmektedir. Mısırlılar, dairenin başlangıcı ve sonu olmaması nedeniyle sonsuzluğu temsil ettiğine inanmaktaydı bu nedenle, köşeleri olan kare veya dikdörtgen yüzükler, evliliğin simgelediği sonsuz birlikteliği yansıtmak için uygun görülmüyordu. Bu nedenle daire görünümünde evlilik yüzükleriyle sonsuzlukla evliliği bağdaştırmayı tercih ettiler.

Evlilik yüzükleri neden sol ele takılır?

Evlilik tekliflerinde yüzüğün sağ elin yüzük parmağına takılması, geçmişten günümüze gelen köklü bir geleneğin parçasıdır.  Sol elin yüzük parmağı, birçok kültürde evlilik sembolü olarak kabul edilirken, sağ elin yüzük parmağı söz veya nişan yüzüğüne ayrılmıştır. Eski Romalılar, sol elin yüzük parmağından kalbe doğrudan bağlanan bir "aşk damarı" olduğuna inanmışlardı, ancak bu tıbben doğru olmasa da, bu inanç birçok kültürde yaşamaya devam etmektedir.

Birbirini seven çiftler, yüzük parmaklarına taktıkları yüzükle aralarındaki bağı toplum nezdinde de onaylarlar. Sol elin dördüncü parmağındaki yüzük, aşk, sadakat ve sevgi gibi duyguları güçlendiren bir sembol haline gelir.

Kişisel tercihlerinde etken olduğu sol el kullanımında bilimsel açıdan bakıldığında ise sol beyin mantıktan sorumlu olup sağ eli kontrol ederken, sağ beyin yaratıcılıkla ilişkili olup sol eli yönetir. Bu nedenle, sol ele takılan yüzüklerin yaratıcılığı güçlendirdiği iddia edilir. 

Evlilik yüzüğü hangi ele ve parmağa takılmalıdır?

Genellikle nişan döneminde sağ elin yüzük parmağında taşınan evlilik yüzükleri, evlilikle birlikte sol elin yüzük parmağına geçirilir. Ancak, bazı kadınlar çoklu yüzük stili oluşturmak amacıyla evlilik yüzüğünü farklı parmaklarda da kullanmayı tercih edebilir. Bu tamamen kişinin tercihlerine özel birşeydir. 

Muhabir: Orçun BULDAÇ