Kantaron yağı, halk arasında faydalarıyla bilinen en popüler bitki özlerinden biridir. Genellikle yara izlerinin iyileşmesinde kullanılan kantaron yağı nedir? Kantaron yağının faydaları nelerdir? 

Kantaron yağı 

Sarı kantaron çiçeklerinin toplanıp belirli bir işlemden geçirilmesi ve zeytinyağı ile birleştirilmesi sonucu kantaron yağı elde edilir. Bu yağ özellikle yara izlerinin hızlı iyileştirilmesi için kullanılır. Biyoflavonoidler, organik asitler, antioksidanlardan zengin olan sarı kantaron yağı, hiperisin ve hiperforin içeriğiyle de dikkat çeker. Kırmızı kantaron yağı ise kırmızı renktedir. Hiperisin bu yağın kırmızı renginden sorumlu olan antrakinon türevidir. Sarı kantaron çiçekleri, çiçeklenme dönemleri olan Mayıs-Eylül ayları arasında topraktan 5 cm yukarıda olacak şekilde, yani toprak üstünden toplanır. Avrupa Farmakopesi’nde “Hyperici herba” adı ile bilinen bitki üretim maserasyonuna sokulur. Maserasyon; Uygun bir çözücü içinde bitkinin bekletilmesi anlamına gelir. Sarı kantaronun maserasyonu için zeytinyağı tercih edilir. Ancak kullanılan zeytinyağının özellikle sızma zeytinyağı olması önemlidir.

Kantaron yağının faydaları

Kantaron ve kantaron yağının faydaları şu şekilde sıralanabilir:

-Kantaron yağının özellikle yaraların iyileşmesinde etkili olduğu bilinir. 
-Mikrop önleyici etki gösterir.
-Güneş yanıklarından, kesik yara izlerine kadar kantaronun içeriğindeki etken maddelerin iyileşme sağladığı söylenir. 
-Bununla ilgili araştırmalar günden güne artarken kantaronun antiinflamatuar ve antibakteriyel özellikle gösterdiği kabul edilir. 
-Kantaronun sindirim sistemini iyileştirmesi de faydaları arasında sayılır. 
-Kantaronun etken maddeleri depresyon ile mücadelede önemli rol oynar. 
-Kadınların zorlu menapoz dönemlerinde de kantaronun faydası görülür.
-Depresyon tedavisine destek olur.

Kaynak: Haber merkezi