Kapari faydaları ile geleneksel tıp, modern tıp, kozmetik sektöründe lezzetiyle de sofralarda kendine yer bulan bir bitkidir. İngilizce olarak “Caper/caper berry” isimleriyle anılan bitki Latince’de “Capparis Spinosa” olarak adlandırılır. Türkiye’nin farklı coğrafyalarında yetişen bitki yöresel ağızlara göre gebere, gevil, deve dikeni, kedi tırnağı gibi birçok farklı isim alır.

350 farklı türü bulunan Capparaceae familyasına ait olan bitki çok yıllık, çok dallı, tüylü, çift cinsiyetli, dikenli yapıdadır. Beyaz ya da pembe renkli çiçek açan bitkinin meyveleri etli olduğundan turşu yapımında da kullanılır. Kapari turşusu faydaları ve lezzetiyle ülkenin birçok yerinde yaygın olarak tüketilir.

Türkiye’de kapari bitkisinin iki farklı türü yetişse de Akdeniz, Asya, Afrika ülkelerinde yüzlerce farklı tür bulunabilir. Özellikle taşlık, eğimli özelliğe sahip arazilerde dahi yetişmesi binlerce yıldır insanların bu çalının meyvelerini tüketmesine neden olmuştur. Yüksek besin değerleri de sofralardaki yerini korumasını sağlar.

Kapari, kalp hastalığı, kanser ve tip 2 diyabet gibi kronik durumlara karşı koruma sağlayabilen antioksidanlar içerir, iyi bir K vitamini, demir, magnezyum, E vitamini ve fosfor kaynağı olduğundan sağlık açısından mide problemlerine iyi gelir, vücuttaki iltihabın erimesine yardımcı olarak bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.

Kapari'nin faydaları şöyle sıralanabilir:

-Kan şekerini dengeler
-Kanın pıhtılaşmasını sağlar
-Kapari vücuttaki enflamasyonu hafifletir
-Güçlü kemik gelişimini destekler
-Karaciğer sağlığına katkıda bulunur
-Kan şekerini dengeler
-Sağlıklı beslenmeye kapariyi dahil etmek vücuda lif alımına katkı sağlar. Lif, vücut içerisinde kan şekeri seviyesinin sabit kalmasına yardımcı olarak glisemik kontrolünü destekler. Kan dolaşımında yer alan şeker emilimini yavaşlatır. Aynı zamanda anti-diyabetik özelliklere de sahip olan kapari, diyabetik beslenme uygulayan kişiler için uygundur.

Kanın pıhtılaşmasını sağlar
Kapari, K vitamini içerdiğinden vücuda çeşitli katkılarda bulunur. K vitamini, pıhtılaşma sürecinde yer alan çeşitli proteinlerin işlevi için gerekli bir besindir. Böylelikle kapari, aşırı kanamanın önüne geçerek, iyileşmeyi destekleyen bir yapıya sahiptir.

Kapari vücuttaki enflamasyonu hafifletir

Vücudu korumaya yönelik olarak ortaya çıkan ve bağışıklık sisteminin önemli bir parçası olan inflamasyonu azaltmak için besinlerden yararlanmak mümkündür. Kapari tohumu, antiinflamatuar özellikleri sayesinde vücuda fayda sağlar. Aynı zamanda antioksidan içerdiğinden serbest radikallerle savaşarak hücreleri oksidatif hasara karşı vücudu korur. İnflamasyonu azaltabilir ve uzun vadede kronik hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir.

Güçlü kemik gelişimini destekler

Kapari içerisindeki K vitamini, kanın sağlıklı pıhtılaşmasını destekleyerek kemik sağlığına katkı sağlar. K vitamini kemik metabolizmasında yer alır ve kemik dokusunda kalsiyum depolarının korunmasına yardımcı olan proteinin seviyelerini artırır.

Karaciğer sağlığına katkıda bulunur

Kapari tüketmek, karaciğer hastalığı olan kişilere iyi geldiği görülmüştür. Özellikle, kapari, trigliserit ve kolesterol düzeylerinde azalma, kilo kaybında artış ve karaciğer hasarını ölçmek için kullanılan iki spesifik karaciğer enzimi olan alanin aminotransferaz (ALT) ve aspartat aminotransferaz (AST) düzeylerini azaltmaya yardımcı olur.

Kaynak: HABER MERKEZİ