Yiğit SÜTCÜ-Türkiye futbol iklimi her türlü söyleme rağmen hep aynı senaryolar ile şekillendiriliyor. Türkiye Futbol Federasyonu’ndan yapılan açıklamaya göre 2024-2025 lig fikstür çekimi yarın (11 Temmuz Perşembe) Riva Tesisleri’nde gerçekleşecek. Trendyol Süper Lig, ağustos ayının ikinci haftasında başlayacak. İlk maçlar 9-12 ağustos tarihlerinde oynanacak. Sezonun ikinci yarısı ise 3-6 ocak tarihlerinde start alacak. Sezonun bitiş tarihi de 1 Haziran 2025.

Üç takım çıktı dört takım düştü  

Geçtiğimiz sezon TFF 1. Lig’den Eyüpspor, Göztepe ve Bodrum FK takımları süper lige çıkmaya hak kazanmıştı. Fatih Karagümrük, İstanbulspor, Ümraniyespor ve Ankaragücü takımları da küme düşerek bir alt ligde oynamak durumunda kaldı. Dolayısıyla bu sezon lig 19 takım ile oynanacak. Bu durum serbest fikstür çekme tehlikesini ortaya çıkarıyor. 

Göztepe’nin belalısı serbest fikstür

Göztepe en son Süper Lig’de oynadığı dönemde sıklıkla serbest fikstüre maruz kalmıştı. Serbest fikstürü kısaca tanımlamak gerekirse; Serbest fikstür çeken ekibin diğerlerine göre bir dezavantajı oluşuyor. Serbest fikstüre sahip ekibin ligin ikinci devresinde deplasmana gittiği 8 ya da 9 takımın (1 ve 18 numaralı iki ekip hariç) 6 veya 7’si, önceki maçını da içeride oynamış oluyor. Yani serbest fikstür çeken takım, ikinci yarıda takribi 7 kez, önceki hafta da içeride oynamış bir rakibe deplasmana gidiyorlar. Önceki müsabakayı evinde oynamış takım, ikinci iç saha maçına daha moralli, motive ve bir seri yakalamak amacıyla çıkıyor. Bu da serbest fikstür ekibi için net bir dezavantaj demek. Daha önceki sezonlara bakıldığında serbest fikstür çeken takımların performansından bu durumu gözlemlemek mümkün.

Büyüklere denk gelmiyor

Son 15 yıla bakıldığında serbest fikstür uygulaması olan sezonlarda, bu dezavantaj çoğunlukla ligden düşme mücadelesi veren ya da yeni çıkan takımlara denk geliyor. Son 15 yılda sadece 1 defa bir büyük takıma serbest fikstür denk geliyor. Derbi haftalarına bakıldığında da durum şaşırtmıyor. Federasyon, ligin heyecanını korumak adına ilk 5 hafta derbi olmasını istemiyor. Derbiler kurada ilk 5 hafta kuraya dahil edilmiyor. Ancak her nasılsa sezonun en son haftalarına mutlaka bir Galatasaray-Fenerbahçe derbisi denk geliyor. Son iki sezonda da bu takımlar ligin son 3 haftasında karşılaştı. 3 büyüklere göre dizayn edilen ligde, anadolu takımları kaderine razı olmak durumunda kalıyor.

Muhabir: Yiğit Sütcü