Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı önünde düzenlenen ilk törene Foça Kaymakamı Mehmet Türköz, Amfibi Görev Grup ve Garnizon Komutanı Tümamiral Nihat Baran, Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı, Belediye Meclis üyeleri, siyasi partilerin ilçe başkanları, daire ve şube müdürleri, STK temsilcileri, ilçede yaşayan gaziler, garnizonda görevli askerler ile Foçalı vatandaşlar katıldı. Anıta Kaymakamlık, Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığı çelenklerinin sunumunun ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Nihat Dirim Barış ve Demokrasi Meydanı’ndaki kutlama programında Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı ve Kaymakam Mehmet Türköz birer konuşma yaptılar. Saniye Bora Fıçı, Samsun’da atılan bağımsızlık kıvılcımının büyüyerek Büyük Taarruza, oradan da İzmir’e uzanan bir zafere dönüştüğünü söyledi. Saniye Bora Fıçı; “ Türk Milletinin azmi ve kararlılığı, Başkomutan Mustafa Kemal’in liderliğiyle birleşti ve en sonunda  Afyon’a uzandı.  26 Ağustos’ta başlayan Büyük Taarruz, 30 Ağustos’ta kesin zaferle sonuçlandı.  9 Eylül’de İzmir, 11 Eylül’de Foça’nın dağlarında çiçekler açtı. Kurtuluşumuzun bizlerde yarattığı sevinç aynı zamanda büyük bir sorumluluktur. Atalarımızın bıraktığı bu kutsal mirası geleceğe taşımak için var gücümüzle çalışacağız” dedi.

Özgürlüğün beşiği İzmirdir

Foça Kaymakamı Mehmet Türköz’ de; Kuvayi Milliye direnişinin  Kurtuluş Savaşı için bir dönüm noktası olduğunu ve Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde verilen kutsal mücadeleyle İzmir’in kurtuluşunun ardından Foça’nın da düşman işgalinden arındığını söyledi. Mehmet Türköz;” Bu mücadeleyle bağımsız ve güçlü Türkiye Cumhuriyeti’nin temelleri atılmıştır.  Özgürlüğün beşiği İzmir’dir. Bizlerde özgürlüğün huzurunu yaşıyorsak bu mücadele sayesindedir. Bayrağımıza ve özgürlüğümüze her zaman sahip çıkacağız. Yüreğimizdeki vatan sevgisiyle her güçlüğü yeneceğiz.  Bize bu günleri armağan eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk, mesai ve silah arkadaşlarını, kahraman şehitlerimizi ve gazilerimizi saygı, rahmet ve minnetle anıyoruz” dedi. Meydandaki tören halk oyunları ve dans gösterileriyle tamamlandı.

Saat 16.00’da ise Foça Merkez Su ürünleri Kooperatifi üyeleri tarafından Nihat Dirim Barış ve Demokrasi Meydanı’na mangalları kuruldu. 2 bin kişilik olarak hazırlanan balıklar ekmek arası olarak vatandaşlara dağıtıldı. Foça Merkez Su ürünleri Kooperatifi Başkanı Ceyhan Çetin Foça’nın Kurtuluş Günü’nde balık ekmek dağıtımını geleneksel hale getirdiklerini, kurtuluş sevinciyle birlikte denizin bereketini  de Foçalılar  ve Foça’yı ziyaret edenlerle bölüştüklerini söyledi. Ceyhan  Çetin; “ Her yıl 11 Eylül Foça'mızın Kurtuluş Günü’nde kooperatif üyesi balıkçılarımız olarak Foça Belediyesi ile birlikte her sene bu etkinliği yapıyoruz. Halkımızda bunu yapmamız için bizi bekliyor.  Güzel taze balıklarımızı9 onlarla paylaşıyoruz.  Kurtuluş Günümüz kutlu olsun” dedi. Foça’nın Kurtuluş Günü etkinlikleri yüzlerce kişinin katıldığı Fener Alayı ve sanatçı Faruk Demir’in verdiği konserle tamamlandı.

Kaynak: BÜLTEN