İzmir’in Foça İlçesi’nde 5 Ekim 2024 tarihinde Fevzi Çakmak Mahallesi Kapukaya mevkiinde bulunan “kaçak hafriyat” alanında başlayıp ormana sıçrayan yangın, 340 hektarlık ormanlık alanın ve ormanda yaşayan birçok canlı hayatının yok olmasına neden oldu. Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu yangının üzerinden geçen 40 günün ardından başlatılan soruşturmaya yönelik Foça Kaymakamlık önünde soruşturmanın genişletilmesi talepli basın açıklaması gerçekleştirildi. Platform pankartın arkasında toplanan Foçalılar ellerindeki, “340 Hektar Orman Yandı Sorumlusu Kim?”, “Belediyeyi Kaymakamlığı Uyarıyoruz Ormanı Koruyun”, “Yangının Kaynağı Kaçak Hafriyat Alanı Bu kaçıncı?” dövizleri taşıdılar.
Kaçak hafriyat sahasına göz yumuldu
Platform olarak defalarca uyarmalarına rağmen, kaçak olarak işletilen kamu sağlığı ve güvenliğini tehdit oluşturan hafriyat alanın çalıştığını söyleyen Platform Sözcüsü Ramis Sağlam, Haziran 2024 tarihinde aynı noktada çıkan yangının ardından Foça Cumhuriyet savcılığı tarafından yürütülen soruşturmanın “takipsizlikle” sonuçlandığını söyledi.
Çıkan iki yangından çok önce Ocak 2024 tarihinde kaçak olarak işletilen hafriyat alanının önünde basın açıklaması yaparak kamu kurumlarını önlem almaya çağırdıklarını hatırlatan Sağlam, “Kamuoyunu ve yetkilileri bu alanın kapatılması gerektiği konusunda 11 ay önce uyarmıştık. Kaçak olarak işletilen bu alanın kapatılması için Foça halkı olarak değişik kurum ve kuruluşlara sayısız kez ihbar ve şikayetler yaptık. Fakat idari para cezası kesilmesinin dışında etkili hiç bir çözüm üretilemedi. Tüm çabalarımıza rağmen sorumlu idare bu konudaki uyarı ve şikayetlere rağmen kaçak alanın yasa dışı faaliyetine göz yummaya devam etmiştir.” dedi.
Sorumlular soruşturmaya dahil edilsin
5 Ekim büyük orman yangını öncesine kadar hiç bir tedbir almayan Foça Belediyesi’nin yangın sonrasında alanın girişlerini kapattığını vurgulayan Sağlam, “Hafriyat kamyonlarının alana girişi engellenmiştir. Kaçak olarak işletilen bu yerle ilgili gereken tüm önlemleri yangın çıkmadan önce almış olsa idi 5 Ekim'de 340 hektar ormanımızı ve içindeki ekolojik yaşamı kaybetmeyecektik. Yaşanan yangınlardaki idari ihmallerin ve kusurların sorgulanıp, sorumluların ortaya çıkarılması etkin bir soruşturma ile mümkün olacaktır. İşlenen suçun cezasız kalmasını istemiyoruz. Yangın sebebi ve failleri bellidir. Kaçak hafriyat alanını kanunsuz olarak işletenler ve bu işletmeye yasal olmayan izni verip denetim görevini yerine getirmeyen Foça Belediyesidir.” diye konuştu.
Kamu kurumları sorumludur
Bütün ormanların gözetiminin devlete ait olduğunu söyleyen Platform üyesi Avukat Ruken Arslan, devletin ormanlarının mülkiyetinin devrolunamayacağını dile getirdi. Arslan, “Belediyeler; sorumluluk alanlarının kapsamına giren tüm bina, üretim tesisleri, depolama yerleri, her türlü işyeri ve sanayi kuruluşları ile kamu kurum ve kuruluşlarının yangına ve diğer afetlere karşı alınacak önlemler yönünden denetlenmesi, korunması, afet ve acil durum planlarının hazırlanması konularında görevli ve yetkilidir. Foça Belediyesi yasaların kendisinden beklediği gereken dikkat ve özeni göstermemiş ve denetimsiz olarak faaliyet gösteren kaçak hafriyat alanı bir orman yangınına sebebiyet vermiştir.” ifadesini kullandı.
Savcılığın açılan soruşturmayı genişletilmesini talep ettiklerinin altını çizen Arslan, “Kaçak hafriyat alanının işletilmesi ile ilgili Foça Belediyesi'nin vermiş olduğu izin belgesi biliniyor. Yine Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın işletmeye kesmiş olduğu ceza fişleri ve denetim raporları ortadadır. Bu alanla ilgili basına yansıyan Platformumuz çalışmalarını dosyaya kazandırarak ve tüm hususları araştırmasını talep ediyoruz.” dedi.