İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun gözaltına alınmasının ardından başlayan protestolar, tutuklama kararları ile birlikte Türkiye çapında genişleyerek sürmeye devam etti. İstanbul ve İzmir başta olmak üzere birçok şehirde düzenlenen gösteriler, zaman zaman polis müdahalesiyle karşılaştı. Eylemcilerin çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu protestolar, özellikle üniversite kampüsleri ve şehir merkezlerinde yoğunlaştı.

Gazetecilerin gözaltına alınmasına CHP'li Kılıç'tan tepki: Eylemlerde neler yaşandığını halka aktarmak suç değildir

Eylemlerin büyümesinin ardından, İstanbul ve İzmir’de çok sayıda eve polis baskını gerçekleştirildi. İzmir’deki gösterilerde ise gazetecilere yönelik müdahaleler dikkat çekti. Protestoları takip eden gazetecilerden Murat Kocabaş ve Barış İnce, polis baskınları sonucu gözaltına alındı. Ayrıca, İzmir Alsancak'taki Montrö Meydanı’nda düzenlenen bir protesto sırasında gazeteci Yağız Barut, kameralarına el konulmasının ardından gözaltına alındı.

Geçmişin izleri Kızlarağası Hanı’nda yaşıyor: İzmir'de bir zaman yolculuğu Geçmişin izleri Kızlarağası Hanı’nda yaşıyor: İzmir'de bir zaman yolculuğu

Gazetecilik suç değildir

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, gözaltıların kabul edilemez olduğunu belirterek, gazetecilerin serbest bırakılması gerektiğini vurguladı. Kılıç, "Eylemlerde neler yaşandığını fotoğraflamak, haber yapmak ve halka aktarmak suç değil, gazeteciliktir!" diyerek gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını talep etti. Kılıç paylaşımında şu ifadeleri aktardı; " İzmir Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu üyesi Gazeteci Yağız Barut Alsancak Montrö Meydanı'nda haber takibi sırasında önce kamerasına el konuldu, daha sonra gözaltına alındı. Birgün Gazetesi yazarı Barış İnce ve Foto Muhabir Murat Kocabaş ise evlerinden gözaltına alındı. 

Eylemlerde neler yaşandığını fotoğraflamak, haber yapmak ve halka aktarmak suç değil, GAZETECİLİKTİR! Gazeteciler derhal serbest bırakılmalıdır! 
#GazetecilikSuçDeğildir"

Muhabir: EYLÜL SANSÜR