Fıstık üreticilerinin sorunlarını dile getirmek ve miting yapmak üzere Gaziantep'e giden CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in yolunu kesen üreticiler, fıstıkları yere döktü. Fıstık alım fiyatının düşüklüğünden şikayet eden üreticileri dinleyen Özel, "Bunlardan sağduyu bekleme, bunlarda sağduyu yok. Zaten sağduyuyla da bu iş olmadı. Sen bizden 'sol duyu' bekle. Sana sosyal demokratlar sahip çıkacak. Sağduyu ile olmuyor, sol duyuyla çözeceğiz" dedi.

CHP Genel Başkanı Özel'in Fıstık Mitingi yapmak için gittiği Gaziantep'te yolu üreticiler tarafından kesildi. Fıstığın alım fiyatının düşüklüğünden  şikayetçi üreticiler, iktidarı protesto etmek için topladıkları fıstıkları yere döktü. Üreticilerle konuşan Özel, "Bundan sonra CHP'yi getirirsiniz, biz sizin işlerinizi çözeriz. Başka çaresi yok" ifadelerini kullandı.

CHP lideri Özel'in fıstığın satış fiyatını sorması üzerine bir fıstık üreticisi "Bugün bu fıstığı satarsan 250 lira. Fıstık sezondan önce 550 liraya kadar çıktı. Sezon girdikten sonra tekelleşmiş tüccarların eline geçti. Devletimizin başındaki hükümet Gaziantep fıstığımıza, 'yeşil altın' dediğimiz fıstığımıza sahip çıkmadı. Şu durumda kaderine küstü" diye konuştu.

Özel, "Ben buraya zaten onun için geldim. Çayda, buğdayda, fındıkta, üzümde sorun var. Hepsi çok haklı. Allah üreticinin yardımcısı olsun. Bana dediler ki 'Gel sen bir de fıstıkçının halini dinle.' 'Niye' dedim. 'Aynen dediğin gibi' dediler. 'İki kat, üç kat arttı, fıstıkçı perişan' dediler. 'Yollara döküyorlar' dediler inanamadım" ifadelerini kullandı.

"Fıstık üvey evlat muamelesi gördü"

Fıstık üreticisi, Özel'in "Ne yapılması lazım?" sorusuna şöyle yanıt verdi: "Hükümetin bu işe bir el atması lazım. Bundan önce bizim Gaziantep bölgemizin içerisinde ofis fıstığımıza taban fiyat belirlerdi, alırdı. Şimdi üvey evlat muamelesi gördü. Kaderine bırakıldı. Bütün tüccarlar ağızlarını birlemişler. Fiyatı indirip kaldırıyorlar. Devlet de buna seyirci kalıyor. Ne yazık ki Şahinbey Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi fıstık alıyor ama yine 250 lirayla 310 arasında alıyor."

"Bunlar beş tüccarın kölesi olmuş"

Fıstık üreticisi ile konuşması sırasında "Bundan sonra yapacak iş AK Parti'yi göndermek, size sahip çıkacak bir iktidar getirmek" diyen Özgür Özel, şunları söyledi:

"Geçmişte burada bir Güneydoğu Birliği vardı. Bu birlik bir taban fiyat açıklıyordu. O fiyatın altına zaten kimse satmazdı. Tüccar da o fiyatın üzerinde almaya çalışıyordu. Yani bu fiyat sizi koruyordu. Türkiye'nin neresine bakarsan, TARİŞ'inden Fiskobirliği'ne kadar, bu birlikler CHP'nin zamanında kooperatifleşme dediği, çiftçiler birlikte davransın dediği dönemlere kök alan, hep çiftçilere yarayan birlikler. AK Parti geldi, sizin Güneydoğu Birliği'nin 2006'da belini kırdı. 2022'de de defin törenini yaptı. Gömdü, kapattı. Fıstığı alacak kurum yok. Neden? Çünkü kurum kalmadı. Ben size söyleyeyim. Bundan sonra yapılacak iş AK Parti'yi göndermek, size sahip çıkacak bir iktidar getirmek. Biz yapacağız, biz. Bunlar yapmıyor. Sesinizi duymuyorlar. Duysalar da yapmıyorlar. Beş tüccarın kölesi olmuş bunlar. Biz sizin köleniziz. Biz geleceğiz. Birlikler, kooperatifler açacağız, taban fiyat vereceğiz. Tayyip Erdoğan'a söylüyorum; bu fıstık için bir tedbir alırsan alırsın. Fiyat verirsen verirsin. Fiyat verirsen geçim olur, vermezsen seçim olur. Sen gideceksin, biz geleceğiz."

"CHP'yi getirirsiniz, biz sizin işlerinizi çözeriz"

Fıstık üreticisinin yanı sıra Özel'e bir de süt üreticisi yaşadığı geçim sıkıntısını anlattı. Üretici, "Bundan evvel yem 270 liraydı, süt 13 liraydı. Şimdi yem 550 lira, süt 9 lira. Geriye gitti ileriye gitmedi. Hayvanları sattım, işletmemi kapattım. İşimi bitirdim" diye dert yandı. Özel, süt üreticisine "Bundan sonra CHP'yi getirirsiniz, biz sizin işlerinizi çözeriz. Başka çaresi yok" karşılığını verdi. 

"Fıstığa çocuğumuza bakar gibi bakıyoruz"

Bir başka fıstık üreticisi de "Sizler çocuklarınızın nasıl iyi bir avukat, mühendis, doktor olması için emek harcıyorsanız biz de bu Antep fıstığına ürün almadan en az 15 yıl çocuğa bakar gibi bakıyoruz" dedi. "Çocuğumuza harcayacağımız parayı fıstığa harcıyoruz" diyen üretici, "20 yıl sonra ürün almaya başlıyoruz. 20 yılda yetişen bir ürünün mahsulünün değeri dört ayda yetişen kabak çekirdeği kadar da mı yok? Girdilerimiz üç-dört katına çıktığı halde geçen seneki fiyata satılıyor. Biz cezalandırılıyor muyuz? Gecemizi gündüzümüz yok. 20 yıl emek veriyoruz. Sonra karşılığı bu mu olacak? Tüccarlar bu sene az para kazansın. Çiftçiye yardımcı olsunlar. Bizim sayemizde zenginleştiler" şeklinde şikayet etti.

Özgür Özel ise üreticiye, "Bunlardan sağduyu bekleme. Bunlarda sağduyu yok. Zaten sağduyuyla da bu iş olmadı. Sen bizden sol duyu bekle. Sana sosyal demokratlar sahip çıkacak. Sağduyu ile olmuyor, sol duyuyla çözeceğiz" yanıtını verdi.

Kaynak: ANKA