Dünün İngiliz Bahçesi, bugün İzmir halkına Zeki Müren Parkı olarak hizmet veriyor. Ancak park, yıllar önce Halil Rıfat Paşa tarafından yapılan yolun köprüsünün tarihi dokusunu hala koruyor. Turgut Reis Mahallesi Muhtarı Celal Artan, bu alanın tanıtılması ve geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Barbaros Mahallesi sınırları içinde yer alan parkın, İzmir’in nadide yeşil alanlarından biri olduğunu belirten Artan, tarihi köprü hakkında bilgilendirici bir tabelanın parkın değerine değer katacağını ifade etti. İz Gazete’ ye konuşan Turgut Reis Mahallesi Muhtarı Celal Artan sözlerini söyle sürdürdü:

Tarihi köprünün hikayesi

"Halil Rıfat Paşa'nın İzmir’de valilik yaptığı yıllarda (1885-1891) inşa ettiği yol, Konak'tan Halil Rıfat son durağına kadar uzanıyor. Bu yolun Dere Sokağı’ndaki dereden geçişini sağlamak için inşa edilen köprü, dönemin en iyi taş ustaları tarafından yapılmıştır. Karataş’taki taş ocaklarından temin edilen taşlarla inşa edilen köprü, üç kemer gözünden oluşuyor. Büyük gözü sivri kemerli olan köprünün her üç gözünde de aralıklı beyaz taşlarla motifler işlenmiştir. Köprünün üstündeki kilit taşlarında ise Meşrutiyet, ay yıldız ve 1891 yılına ait Osmanlıca yazılar yer alıyor.

Geniş sınırlar

Eski İngiliz Bahçesi, günümüzde 350. Sokak’tan Hoşgör Hamamı’na, oradan da Adile Naşit Parkı ve Aya Paraskevi Kilisesi’nin bulunduğu alanı kapsayacak kadar geniş bir bölgeyi içine alıyordu. Halil Rıfat Paşa Caddesi’ne kadar uzanan bu büyük yeşil alan, İzmir’in en önemli nefes alma noktalarından biriydi. O dönemde bahçeyi bölen ya da ayıran herhangi bir şey bulunmuyordu. Bölge, Kapanizadeler ve Hadkinsonlar gibi önemli ailelerin mülkleri arasında yer alıyordu. Bugün ise bu geniş alan, Zeki Müren Parkı olarak bilinen küçük bir parka dönüştü.

İngiliz Bahçesi'nin yeşil vahası

İngiliz Bahçesi, Dere Sokağı’ndan gelen sularla büyüyen bitki örtüsü ve ağaçlarla adeta yemyeşil bir vadi oluşturmuştu. Çevresi kayalıklarla dolu bu bölgede, yeşil alanın değeri çok büyüktü. Yüzlerce ağacın gölgesi, yaz aylarında bir kaçış noktası oluştururken, çocuklar için de doğal bir oyun alanı sunuyordu. İngiliz Bahçesi, Karataşlılar için her zaman anılarla dolu bir yer olmuştur.

İngiliz Bahçesi’nin dönüşümü 

İngiliz Bahçesi'nin alanı, zamanla apartmanlar ve Karataş Camii inşa edilerek küçültüldü. Şu an Zeki Müren Parkı olarak bilinen bu küçük alan, hala Karataşlılar tarafından İngiliz Bahçesi olarak anılmakta. Bahçeye bu adın verilmesinin iki nedeni var: Hadkinson ailesinin evi bu bahçe içinde yer alıyordu ve bahçe, İngilizlerin ünlü peyzaj tasarımlarını andıracak kadar doğal güzelliğe sahipti. İçindeki çınar, servi, çam ve meyve ağaçlarıyla adeta bir botanik bahçesini andıran bu alanın, geleceğe aktarılması İzmir için büyük bir önem taşıyor."

Muhabir: SEMRA İĞTAÇ