Ümraniye İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Dudullu Polis Merkezi'nde görevli polis memuru Şeyda Yılmaz, motosiklet hırsızlığı suçundan yakalanan Yunus Emre Geçti (19) adlı şüpheli ile yaşanan arbede sırasında silahla ateş etmesi sonucu şehit oldu.

Emniyetteki işlemlerinin ardından çöp poşeti giydirilen Geçti, polisler tarafından Hayvan Durum İzleme (HAYDİ) aracına bindirilerek Kartal Anadolu Adalet Sarayı’na götürüldü. 

İzmir Yaşam Hakkı Savunucuları ise Geçti'nin HAYDİ aracına bindirilmesine tepki gösterdi, "Katiller ile sokakta yaşayan hayvanlarımıza aynı gözle bakılmasını, bu araca bildirilmenin bir aşağılama yöntemi olarak görülmesini, hayvanları aşağı gören zihniyeti reddediyoruz" ifadelerini kullandı. 

Üzüntü içerisindeyiz

Açıklamanın tamamı şu şekilde:

“İstanbul Ümraniye’de dün akşam saatlerinde 26 suç kaydı bulunan, bu suç kayıtlarında ‘gasp’, ‘ cinsel taciz’ gibi suçları barındıran 19 yaşındaki Yunus Emre Geçit, Ihlamurkuyu Mahallesi’nde yakalanarak muhafaza altına alınmaya çalışıldığı esnada polis memurlarıyla arasında arbede yaşandı. Bu esnada zanlı, görevli memurun silahını alarak polislere ve çevredeki sivil vatandaşlara ateş ederken, polis memuresi Şeyda Yılmaz (27) hayatını kaybetti. Yaşanan bu olaydan dolayı öncelikle İzmir Yaşam Hakkı Savunucuları olarak üzüntü içerisinde olduğumuzu bildiriyoruz.

Kabul edilemez

Bugün ise katil Yunus Emre Geçit Siyah çöp poşeti geçirilmiş olarak emniyetten çıkarıldı ve Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Büro Amirliği’nin aracına bindirilerek Anadolu Adliyesi’ne sevk edildi. Türkiye’de bugüne kadar hiçbir zanlının hayvanlar için tahsis edilmiş araçla adliyeye ya da cezaevine götürüldüğü görülmemişken ne yazık ki bizzat devlete bağlı resmi kurumların, üstelik hayvanlar için oluşturulmuş bir emniyet biriminin bu şekilde görevini icra etmesi kabul edilemez.

Bir aşağılama yöntemi olarak görüldü

İzmir Yaşam Hakkı Savunucuları olarak bu durumu kabul etmiyor; katiller ile sokakta yaşayan hayvanlarımıza aynı gözle bakılmasını, bu araca bildirilmenin bir aşağılama yöntemi olarak görülmesini, hayvanları aşağı gören zihniyeti reddediyoruz.”

Muhabir: Ege Şenol Çalışkan