İZ GAZETE - İzmir’de geçtiğimiz 30 Ekim tarihinde meydana gelen 6.9 şiddetindeki depremin ardından kentte hasar alan bölgelerin dönüşümü için çalışmalar hızlanmış hazırlanan planlar İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde oy birliği ile kabul edilmişti. TMMOB’a bağlı Şehir Plancıları Odası ise mevcut planlara itiraz edeceklerini açıkladı. İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği yaptığı açıklama ile Oda’nın itiraz açıklamasına tepki göstererek, ‘’Şehir Plancıları Odası ne yapmaya çalışmaktadır?’ diye sordu.

İZMİR DEPREMZEDELERİ DAYANIŞMA DERNEĞİ’NİN AÇIKLAMASI;

Depremin şokunu atlattıktan sonra Bayraklı Belediyesi tarafından depremde hasar gören evlerin yeniden inşası sırasında aynı metrekareleriyle yapılması için düzenlenen plan notu İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’ne gönderilmiş ve İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’ndeki tüm siyasi partilerin katkılarıyla İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde 1 Mart 2021 tarihinde oy birliğiyle kabul görmüştür. Kabul sonrası tekrar ilçe belediyelerine gönderilen planlar aynı hafta içinde, Bayraklı Belediye Meclisi toplantısı sonrasında tekrar İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne gönderilmiş, bu esnada da Bayraklı Belediye Başkanı’mız Sayın Serdar Sandal biz deprem mağdurlarını temsilen İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği ile Şehir Plancıları Odası, Mimarlar Odası ve İnşaat Mühendisleri Odası temsilcilerini bir araya getirmiş, plan notu hakkında karşılıklı mutabakat sağlanarak görüşmemiz sonlandırılmıştı.

Geçtiğimiz hafta öğrendik ki, Şehir Plancıları Odası Genel Merkezi İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nce onaylanan plan notunu “Plan notuyla iş yürümez, yeni bir plan yapılması gerekir” diyerek yargı yoluna götüreceğini açıklamıştır. Plan yapılması elbette ki olması gerekendir, ancak biz depremzedeler olağan bir sürecin içerisinde değiliz. 6 ayı aşkın süredir evlerimizden uzak, başkalarının yanında sığıntı gibi yaşayan, kiralık evlerde gün sayan, bir taraftan aldıkları evlerin borçlarını öderken bir taraftan da kira ödemeye çalışan, ekonomik olarak bir çıkmazın içine düşmüş depremzedeleriz. Bambaşka bir ortam, mahalle ve ilçede; yıllardır yaşadığımız evlerimize geri dönme isteğindeyiz. Evlerimizi yeniden yenileyebilmemiz için biz depremzedelere sağlanan 10 yıllık kentsel dönüşüm kredisini mevcut faiz oranları ve vadeyle ödememiz olanaksızdır. Buna ek olarak, sağlanan 200.000 TL’lik kentsel dönüşüm kredisi evlerimizi yeniden yaptırabilmemiz için yeterli gelmemektedir. Evlerimize yeniden dönebilmek için biz depremzedeler aylık %0.30 faiz oranıyla, 2 yılı ödemesiz 18 yıl vadeli bir krediye ihtiyaç duymaktayız.

'Şehir Plancıları Odası ne yapmaya çalışmaktadır?'

Biz depremzedeler diyoruz ki:

Bizler bu büyük borç yükünün altına girmekten korkarken Şehir Plancıları Odası ne yapmaya çalışmaktadır? Şehir Plancıları Odası almış olduğu bu kararla biz depremzedelerin mağduriyetlerine bir yenisini daha eklemektedir. Şehir Plancıları Odası evlerimizi terk etmek zorunda kaldığımız bu bölgede yapılan çok yüksek katlı gökdelenlere itiraz etmiş midir?

Belediyelerimize evlerimizi yeniden yaptırmamızın bu ekonomik koşullarda imkansız olduğunu defalarca ifade etmemize karşın, belediyelerimiz niçin emsal artışı sağlayarak biz depremzedelerin daha az borçlanmasına vesile olmamışlardır?

79.272 hasarlı bağımsız bölüm ve kentsel dönüşüme girecek yaklaşık 80.000 bağımsız bölüm maliki olan yaklaşık 500.000 kişi sizlerden gelecek bir haberle gün yüzü görecektir.

Başta T.C. Cumhurbaşkanlığı, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bayraklı Belediyesi olmak üzere tüm yetkili kurumları biz depremzedelerin sorunlarına kulak vermeye çağırıyoruz.

Saygılarımızla