Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ömer Ulaş Kırım, taklit-tağşiş ürünlerin önüne nasıl geçilebileceğini İz Gazete’ye anlattı. Taklit-tağşiş ürünlerin artmasını değerlendiren Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Kırım, “Gıda enflasyonunun artması, halkın alım gücünün düşmesi sonucu taklit ve tağşişte ciddi artışlar oldu. Açlık sınırı altında kalan asgari ücret ile halkın güvenilir gıdaya ulaşma şansının düşmesi, bu tür ürünlerin cezalara rağmen piyasaya sürülmesinin önünü açıyor.

Verilen cezaların miktarlarının hile yapanın kazancından az olması, denetimlerin etkin ve yeterli olmaması, men ve hapis cezası yaptırımlarının uygulanmasında gecikmeler ve kayıtsız üretim alanlarının ortadan kaldırılamaması bu kişilere cesaret veriyor. Bu mekanizmaların etkin işletilmesi ile halk sağlığının korunması mümkündür. Burada asıl sorumluluk ilgili bakanlığın olsa da her vatandaşımıza bilinçli olma konusunda sorumluluklar da düşmektedir” diye konuştu.

Ölüme sebep olabilir

Ürünlerde kullanılan bazı maddeler etiketlerde yer almayacağı için alerjik reaksiyonu olan kişiler için bu ürünleri tüketmenin ölüme sebep olabileceğini aktaran Kırım, “Kullanılan her yasadışı ürünün insan sağlığında farklı etkileri olabilir. Bunlardan bazıları kalıcı etkiler bırakabileceği gibi kullanılan ürünlerin etiket bilgisinde yer almaması sebebiyle alerjimiz olan bir ürünü de içerebilir. Alerjilerin ve intoleransların tetiklenmesi ani rahatsızlıklara ve ölümlere de sebep olabilir. Dolayısıyla bu süreçte zehirlenme vakası ya da ölümle karşılaşma ihtimalimiz var” dedi.

Taklit ve tağşiş nasıl önlenir?

Taklit-tağşinin önüne geçmek için beyana dayalı üretim modeli yerine denetim ve kontrol sonucu onay verildikten sonra üretime başlanabilecek bir modele geçilmesi gerektiğini kaydeden Kırım, şöyle konuştu: “Bakanlığın; beyana dayalı üretim izni modelini bırakıp, tüm gıda işletmeleri için bakanlık denetimi ve kontrolü sonucu onay verildikten sonra üretimin yapılabildiği sisteme geçilmelidir. Halkın gıda güvenliği, doğruluğu tespit edilmemiş beyanlara bırakılmamalıdır. Gıda işletmelerini merdiven altından kurtarmak için kayıt altına alınması yeterli bir uygulama değildir. Küçük işletmelerde de gıda güvenliği koşullarını sağlayacak şekilde çalışmalar yapılmalı, Çalıştırılması Zorunlu Personel zorunluluğu buralarda da uygulanmaya başlanmalıdır. Bunun için Odamızın önerdiği Yetkilendirilmiş Gıda Danışmanlığı sistemi hayata geçirilmelidir.”

Muhabir: BATUHAN KAYA