Eylül Sansür- Balıklıova, İzmir’in merkezine 45 kilometre uzaklıkta bulunan; Urla, Çeşme ve Karaburun’u birbirine bağlayan güzel bir köydür. Önceden, bu yerleşim alanının denizle kaplı olduğu ve sularla kaplı olduğu söylenir. Sular çekildiğinde ortaya çıkan ovada bu nedenle birçok ölü balık olduğundan bahsedilir. Halk arasında bu olaylarla anılan yerleşim yeri, bu nedenle Balıklıova adını almıştır. Ovada halen deniz kabuklarına rastlamak mümkündür.

Balıklıova'da ne yapılır?

Balıklova, Balıkçıların İzmir ilinde tercih ettiği bölgeden biridir. Buradan genelde istavrit, isparoz ve gopez balıkları çıkar. Ayrıca bölgede, balık lezzetini sevenler için denize nazır birçok balıkçı restoranı bulunur. Balıklova’nın temiz ve berrak denizi, dalış yapmak için de uygundur. Akdağ yükseltileri, Balıklıova’nın etrafını sarar. Bu nedenle bölge, yağışlı ve ılıman bir iklime sahiptir. Tırmanış ve yürüyüş sporunu sevenler Balıklıova’da Akdağ’ı ziyaret ederek keyifli bir parkura kavuşabilir. Köy halkı, genellikle tarım ve balıkçılık ile uğraşır. Bölgeden elde edilen tarım ürünleri ise genellikle enginar ve zeytin olarak gözlemlenir.

Son dönemlerde kültür ve sanat etkinlikleriyle adından söz ettiren Balıklıova; resim ve heykel sergileri, tiyatro gösterileri, şiir dinletileri ve fotoğrafçılık yarışmalarına sahne olmaktadır. Kültür ve sanat etkinliklerinde genelde köylülerin yer alması, köyün sanata olan tutkusunu yansıtmaktadır.

Balıklıova; yüzme, dalış ve doğa yürüyüşleri gibi aktiviteler yapmayı sevenlerin deneyim etmesi gereken bir bölge olarak karşımıza çıkıyor. Ciğerlerini temiz havayla doldurmak isteyenler için Balıklıova, gerçek bir cennet.

Balıklıova’ya nasıl gidilir?

-Balıklıova’ya şehir içi ulaşımla gitmek için öncelikle Fahrettin Altay’a ulaşmalısınız. Fahrettin Altay Aktarma Merkezi’ne İzmir Metro, ESHOT ve tramvay ile ulaşmanız mümkündür. Fahrettin Altay Aktarma Merkezi’nden 981 numaralı ESHOT’u kullanabilirsiniz. Fahrettin Altay – Balıklıova hattı sizi bölgeye ulaştıracaktır.

-Ayrıca, aynı aktarma merkezinden Urla’ya yolculuk edip, Urla’dan 761 numaralı ESHOT ile de Balıklıova’ya ulaşabilirsiniz.

-Dolmuşla yolculuk etmek isteyenler, Üçkuyular’daki semt garajına giderek Urla-Karaburun tabelalı dolmuşları kullanarak Balıklıova’ya gidebilirler.

-İZDENİZ’in yaz seferleri takip edilerek, bölgeye Karaburun üzerinden ulaşmak da mümkündür. Yaz seferleri sürerken, Konak ve Karşıyaka’dan kalkan vapurlar ile Karaburun’a gidip, Balıklıova’ya oradan ulaşım sağlayabilirsiniz. İZDENİZ duyurularını kontrol ediniz.

Muhabir: Eylül Sansür