Eşsiz doğal güzellikleri ve Türkiye'nin en büyük adası olması nedeniyle dikkatleri üzerine çeken  Gökçeada, Ege Denizi’nin kuzeydoğusunda, Gelibolu Yarımadası'nın batısında yer almaktadır. Bu önemli ada hakkında bütün bilinmesi gerekenleri sizler için derledik. İşte, Gökçeada nerede? Gökçeada'da gezilecek yerler nereler? Gökçeada'da ne yenir? 

Gökçeada'nın tarihi

Ege Denizi'nin kuzeydoğusunda, Gelibolu Yarımadası'nın batısında yer alan Gökçeada, Türkiye'nin en büyük adasıdır. 285 km yüzölçümüne sahip olan Gökçeada'nın kıyıları 92 km uzunluğundadır. Osmanlı döneminde İmroz olarak adlandırılan ada, 1970 yılında Gökçeada ismini almıştır. Yunanca adı İmbros olan Gökçeada'nın isminin, Luvice'de açık alan anlamına gelen İmraşşa kelimesinden geldiği düşünülmektedir. 1922-1923 yıllarında Yunanistan kontrolüne giren ada, Lozan Antlaşması kapsamında Türkiye'ye bırakılmıştır. 

Gökçeada'da gezilecek yerler

Huzurun başkenti Gökçeada'da birçok önemli gezilecek nokta mevcuttur. Örneğin kaliteli şarapların ve lezzetli sakızlı muhallebisinin tadına bakmak isterseniz Zeytinli’ye gitmelisiniz. Zeytinli, bozulmamış doğal dokusu ve eski Rum evleri ile kendisine hayran bırakmaktadır. Etkileyici bir atmosferde tatilinizi sakinlikle geçireceksiniz. Konaklama yerlerinin bol bulunduğu Kaleköy eski bir Rum köyüdür. Muhteşem doğası ve manzarasıyla büyüleneceğiniz Kaleköy'de mutlaka 1 gününüzü ayırmanızı tavsiye deriz. Aynı zamanda pek bilinmesede Gökçeada Türkiye’nin ilk sualtı parkı olan Sualtı Milli Parkı’na ev sahipliği yapar. Kaleköy ile Kuzu Limanı arasında yer alan Sualtı Milli Parkı, içerisinde 180 farklı deniz türünü barındırır. Buraya uğrarsanız mutlaka sualtı parkını deneyimlemelisiniz.  

Gökçeada'da ne yenir?

Gökçeada'nın yöresel lezzetlerinden biri olan Cicirya'yı mutlaka denemelisiniz. Bu lezzetli yemek hamurun üzerine keçi peyniri, nane ve süt eklenerek hazırlanır. Dış görünüşünün pizzayı andırdığı cicirya adada özellikle Zeytinli Köyü’nde yapılmaktadır. Rumlardan miras kalan bu lezzetli yemek cicirya, adada ilk tadılması gereken yiyeceklerden biridir.mıştır. Ardından Gökçeada'ya gidip efibademi denemeden dönmek olmaz. Kavrulmuş tereyağı ve bademle hazırlanan efibadem üzerine pudra şekeri serpilerek servis edilir. Efibadem'in tadı un kurabiyesini andırsada adanın atmosferinden midir bilinmez eşsiz bir lezzeti içerisinde saklar. Efibadem, Gökçeada’daki pek çok pastanede satılmaktadır. Kolayca bulabilirsiniz.

Gökçeada içerisinde ulaşım nasıl?

Gökçeada’da yerleşim, ada merkezi ve 10 köyde yoğunlaşmıştır. Kuzey-güney uzunluğu 13 km, doğu-batı uzunluğu ise 29.5 km olan Gökçeada'yı keşfetmek için birkaç gün ayırmanız gerekmektedir. Özel aracınız yoksa merkezden kalkan minibüslerle Gökçeada’da toplu taşımayı kolayca kullanabilirsiniz. Kaleköy ve Kuzulimanı’na seferler saat başı veya yarım saatte bir gerçekleşmektedir. Diğer rotalar için güncel yaz sezonu sefer bilgileri ise şöyledir;

Uğurlu - Merkez:  05:50 - 09:00,  09:00 - 12:00,  11:00 - 15:00,  13:30 - 18:30,  18:00 - 20:30 veya Aydıncık Plajı - Merkez: 12:00 - 11:40, 18:00 - 14:40

Gökçeada’dan hediyelik ne alınır?

Gökçeada’nın en ünlü hediyeliklerinden birisi ise rengarenk İmroza sabunlarıdır. Saf zeytinyağı ile üretilen İmroza sabunları İsviçre ile Almanya’ya ihraç edilmektedir. Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı İmroza sabunları %70 oranında saf zeytinyağı ve %100 bitkisel yağlarla el yapımı olarak üretilmektedir. Bir diğeri ise Gökçeada’dan alınabilecek en ünlü hediyeliklerden biri haline gelen kesinlikle efibadem kurabiyeleridir. 

Gökçeada nerede, nasıl gidilir?

Çanakkale'nin bir ilçesi ve Türkiye'nin en büyük adası olan Gökçeada, Ege Denizi'nin kuzeyinde, Saros Körfezi girişinde yer almaktadır. Gökçeada’nın en yakın komşu ilçesi ise Eceabat’tır. Ulaşımın denizyolu ile sağlandığı Gökçeada’ya Çanakkale Limanı’ndan kalkan deniz otobüsü, Eceabat-Kabatepe Limanı’ndan kalkan feribot ve arabalı vapur seçenekleriyle ulaşabilirsiniz. İstanbul tarafından gitmek isterseniz Kabatepe Limanı, Anadolu tarafından gelenler içinse Çanakkale Limanı ve Eceabat-Kabatepe Limanı en uygun geçiş güzergahıdır. Kabatepe’den feribotla 80 dakikada Gökçeada’ya konforlu bir şekilde ulaşabilirsiniz. 


Not: Lütfen çevremizi ve doğamızı temiz tutalım!

Kaynak: Haber merkezi