Yüksek bir tepe üzerine kurulu olan Bademli köyü adeta adanın en güzel manzaraya sahip köylerinden birisidir. Muhteşem manzarası ve temiz havasıyla kendinizi adeta bir tablo içerisinde hissedeceksiniz. İşte, Gökçeada'nın en güzel manzaralı köyü Bademli...

Gökçeada'nın en güzel manzaralı köyü: Adanın balkonu Bademli

Yunanca adı İmbros olan Gökçeada'nın isminin, Luvice'de açık alan anlamına gelen İmraşşa kelimesinden geldiği düşünülmektedir. Yunanistan'ın savaş tazminatına karşılık Türkiye'ye bıraktığı Gökçeada günümüzde hem konumu hem de barındırdığı güzellikler ile ayrı bir öneme sahiptir. Özellikle adada yer alan ve güzel manzarasıyla dikkat çeken Bademli Köyü aynı zamanda içerisinde barındırdığı doğal güzelliklerle de oldukça ilgi çekmektedir. Etkileyici bir atmosfere sahip olan bu köy muhteşem doğası ve manzarasıyla adeta ziyaretçilerini büyülemektedir. Bademli Köyü'nün 1928 yılı kayıtlarında ismi Giliki olarak geçmektedir. Giliki anlamı ise, Yunancada tatlı, şirindir.

Bademli Köyü'nün özelliği

Gökçeada'nın koruma altında olan 4 köyünden biri olan Bademli ismini köyde sıkça yer alan badem ağaçlarından almaktadır. Zamanında adanın en zengin köyü olarak ün salan Bademli Köyü’nde yerel halk genellikle meyvecilik, süngercilik ve hayvancılıkla uğraşmaktadır. Oldukça ufak olan bu köyde ara sokaklarda dolaşırken yollarınız istemeden köy meydanına çıkacaktır. 


Ortalama 160 hanenin bulunduğu Bademli Köyü, genellikle Yunanistan ve İstanbul'dan ziyaretçiler ağırlıyor. Bademli Köyü'nde imece usulüyle, inşa edilmiş olan ilkokul artık okula gidecek yaşta sakininin pek olmaması sebebiyle bir süredir otel olarak hizmet veriyor. Aynı zamanda köyde konaklama dışında restoran hizmeti de veren oteller yer almakta. Son olarak 2015 yılında Bademli Köyü'nde açılan bal çiftliği ile doğanın sağlığı ve lezzeti insanla buluşuyor. 

Bademli Köyü nerede, nasıl gidilir?

Türkiye'nin en büyük adası olan Gökçeada'da yer alan Bademli Köyü'ne varmaş için öncelikle adaya ulaşım sağlamanız gerekmektedir. Gökçeada’nın en yakın komşu ilçesi ise Eceabat’tır. Ulaşımın denizyolu ile sağlandığı Gökçeada’ya Çanakkale Limanı’ndan kalkan deniz otobüsü, Eceabat-Kabatepe Limanı’ndan kalkan feribot ve arabalı vapur seçenekleriyle ulaşabilirsiniz. 

Adaya vardıktan sonra özel aracınızla konforlu ve rahat ulaşım sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda adada araç kiralama, taksi ve toplu taşıma alternatiflerinden de faydalanabilirsiniz. Merkezden kalkan minibüslerle Gökçeada’da toplu taşımayı kolayca kullanabilirsiniz. Kaleköy ve Kuzulimanı’na seferler saat başı veya yarım saatte bir gerçekleşmektedir. Böylece Kaleköy güzergahında bulunan Bademli köyü'ne konforlu ve hızlı bir yolculuk gerçekleştirebilirsiniz. Veya aşağıda yer alan haritadna kendinize en uygun rotayı oluşturabilirsiniz;

Not: Lütfen çevremizi ve doğamızı temiz tutalım!

Kaynak: Haber merkezi