Yüksek sıcaklıklar sonucunda meydana gelen güneş çarpmaları yaşamı olumsuz etkiliyor. Bu durumlarda yapılanlar hayati önem taşıyabiliyor. İşte, güneş çarpmasına karşı yapılabilecekler...

Güneş çarpmasında ne yapılabilir?

Baş ağrısı, mide bulantısı, kusma, hızlı kalp atışı ve hatta bayılma gibi semptomlarla kendini gösteren güneş çarpmasının genel belirtileri bunlardır. Bu belirtilerden önce sapka kullanımı, güneşe çok maruz kalmamaya dikkat etmek gibi alınabilecek önlemlerde ayrı bir önemlidir. Ancak bu durumlar sonucunda yapılabilecek müdahalelerde hayati önem taşımaktadır. Çünkü güneş çarpması acil bir durumdur.

İlk müdahale önemli

İşte, Güneş çarpmasına karşı yapılacak 5 madde;

Öncelikle güneş çarpması yaşayan birine yapılabilecek ilk müdahale gölge veya serin bir yere taşımak olacaktır. Kişiyi hemen gölgeye veya serin bir alana götürün. Ardından serinlemelerine yardımcı olmak için giysilerini gevşetin veya çıkarın. 

Bol sıvı verin

Ardından güneşten kaybedilen sıvının yerine bol sıvı verilmelidir. Su veya spor içecekleri gibi sıvılar tüketilmelidir. Alkollü ve kafeinli içeceklerden kaçınılmadır. Eğer mümkünse soğuk suyla duş aldırın, soğuk su dolu bir küvete koyun veya soğuk, ıslak bezler kullanarak vücut sıcaklığını düşürmeye çalışın.

Vücut sıcaklığını düşürün

Koltuk altları, kasık ve boyun gibi bölgelerde buz torbaları kullanarak vücut sıcaklığını düşürün. Marketlerden alacağınız soğuk su şişeleri de aynı işlevi görebilir. Eğer mümkünse vantilatör kullanarak veya doğal bir hava akışı sağlayarak kişiyi serinletin. 

Bilinç durumunu izleyin

Durumuna bağlı olarak kişiyi sırt üstü yatırın ve bacaklarını biraz yukarı kaldırın. Serinletici sıvılarla ıslatın. Eğer kişinin bilinci yerindeyse, serin suyla ıslatılmış bir bezle vücudunu silin. Güneş çarpması yaşayan kişinin bilinç durumunu izleyin. Bilinç düzeyini düzenli olarak kontrol edin. Bilinç kaybı veya ciddi semptomlar varsa derhal tıbbi yardım çağırın.

Belirtiler düzelmiyorsa 112'yi arayın

Son olarak eğer durum ciddi görünüyorsa veya belirtiler düzelmiyorsa hemen 112'yi arayarak profesyonel tıbbi yardım alın. Güneş çarpması ciddi bir durum olduğundan, belirtileri ciddiye almak ve hızlı bir şekilde müdahale etmek önemlidir. 

Kaynak: HABER MERKEZİ