Eylül Sansür- Chia tohumu, Lamiaceae familyasından gelme, Salvia Hispanica isimli bitkiden elde edilen tohumlardır. Bu tohumlar, bol miktarda lif ve omega-3 içermektedir. Diğer bitkilerden ayrılan yönlerinden biri, 9  amino asidin tamamını içermesidir. Aynı zamanda Chia, bitkisel bir protein kaynağı olarak karşımıza çıkar. 100 gram Chia tohumunda 34 gram lif, 16 gram protein bulunur. Yüksek lif oranıyla sindirime yardımcıdır. Chia’nın tohumları şişerek doygunluk hissi yaratır.

Chia tohumu, alfa-linolenik asitler içermektedir. Bu sayede vücut, EPA ve DHA gibi Omega-3 asitleri üretir. Üretilen bu yağ asitlerinin anti-inflamatuar olduğu düşünülür.

Chia tohumunun besin değerleri

100 Gram Chia tohumunun besin içeriği şu şekilde:

-Kaloriler: 486

-Yağ: 31 g

-Doymuş Yağ: 3,3 g

-Şekerler: 0 g

-Protein: 16

-Magnezyum: 335 mg

-Karbonhidratlar: 42g

-Çoklu Doymamış Yağ: 24 g

-Tekli Doymamış Yağ: 2,3 g

-Trans Yağ: 0,1 g

-Kolestrol: 0 mg

-Sodyum: 16 mg

-Potasyum: 407 mg

-Diyet Lifi: 34 g

-Kalsiyum: 631 mg

-Demir: 7,7 mg

Sahip olduğu bileşenler nedeniyle Chia tohumu, kan basıncını azaltır, kardiyovasküler hastalık ihtimalini azaltır, kolesterol seviyesini düşürür, sindirim sağlığına iyi gelir, yanma hissiyatını azaltır, şeker değerini dengeler.

Chia tohumu faydaları nelerdir?

Chia tohumu, kansere yakalanma hissini azaltır, vücuttaki iltihaplara karşı mücadele eder, tansiyona iyi gelir, insülin direncini azaltır. Aynı zamanda kemik sağlığını desteklediği düşünülür. Tohumların midede şişmesiyle yaratılan doygunluk hissi nedeniyle kilo vermek için de kullanılır.

Chia tohumunun faydaları şöyle listelenir:

-Kan şekerini düzenler

-Sindirim sistemi için yararlıdır

-Kalp sağlığına destek olur

-Bağışıklığı destekler

-İnflamasyonu azaltarak

-Kemikleri sağlamlaştırır

-Kilo vermeye yardım eder

-Kandaki yağ seviyesini azaltır

-Kanser riskini azaltır

-Omega-3 yağ asit seviyesini artırır

Chia tohumu nasıl tüketilir?

Chia tohumu genellikle çiğ olarak tüketilir. Bu tohumlar yemeklere veya salatalara eklenebilir. Toz haline getirilerek de tüketilebilen bu tohumlar; çorbalara, tatlılara ve içeceklere katılabilir. Chia tohumunu ıslatmak için 1/6 oranında su eklenmelidir. Pişirilmeden kullanılması besin değerlerini koruması için önemlidir.

Muhabir: Eylül Sansür