Semra İğtaç- Karaburun Yarımadası’nda 600 yıl önce özgürlük, eşitlik, barış, adalet ve dayanışma gibi evrensel değerler için mücadele eden halk önderi Börklüce Mustafa, Urla’da düzenlenecek anlamlı bir etkinlikle anılacak. Bu özel gece, Balıklıova ve Barbaros Sinema Kulüpleri'nin işbirliği ve Balıklıova ile Barbaros Mahalle muhtarlıklarının katkılarıyla ücretsiz olarak gerçekleştirilecek. Urla Belediyesi de etkinliğe destek veriyor.

"Börklüce Mustafa doğduğu topraklara dönüyor” sloganıyla hazırlanan etkinlik, izleyicilere unutulmaz bir deneyim sunmayı amaçlıyor. Etkinlikte Hakan Alak’ın yönetmenliğini üstlendiği "Hakikat" filmi gösterilecek. Bu film, Şeyh Bedreddin’in yaşamını ve mücadelesini konu alıyor ve bu adı hak eden bir Bedreddin filmi olarak dikkat çekiyor.

Ali Şahin’in hikâyesine dayanan, senaryosunu Ali Şahin ve Hakan Alak’ın birlikte yazdığı filmde, görüntü yönetmenliğini Serdar Ünlütürk, müziklerini Levent Güneş, ses tasarımını ise Çağlar Yeşilay üstleniyor. Filmde Bülent Emrah Parlak (Börklüce), Suavi (Bedreddin), Saygın Soysal (Torlak), ve Orhan Alkaya (Bakır) gibi isimler rol alıyor. Film gösterimi öncesinde, Gazeteci Yazar Yaşar Aksoy, Prof. Dr. Ercan Tatlıdil ve Rahmi Akseki'nin katılımıyla bir söyleşi düzenlenecek. Etkinliğin moderatörlüğünü Prof. Dr. Devrim Akseki ve Dr. Mustafa Altınay üstlenecek.

Yıldızlar altında, açık havada gerçekleştirilecek bu anlamlı gece, şiirler ve şarkılarla renklenecek. Yarımada ve Urla halkı, tarih ve kültürle iç içe bu etkinliğe davetli. 11 Eylül’de Börklüce Mustafa’nın hatırası, doğduğu topraklarda bir kez daha yaşatılacak.

Börklüce Mustafa kimdir?

Börklüce Mustafa, 14. yüzyılın ikinci yarısı ile 15. yüzyıl başında yaşayan ve Karaburun Yarımadası’nda özgürlük, adalet, eşitlik ve barış için mücadele eden önemli bir halk önderidir. 1415-1416 yıllarında, etrafına topladığı Türkmen köylüler, Rum denizciler ve Yahudi tüccarlarla birlikte toplanan fahiş vergilere ve yapılan haksızlıklara karşı isyan etti. Nazım Hikmet, "Şeyh Bedreddin Destanı"nda "yarin yanağından gayri paylaşmak her şeyi" dizeleriyle Börklüce Mustafa’nın öğretilerini dile getirmiştir.

Muhabir: Semra İğtaç