Türk hat sanatının duayen isimlerinden Hattat Hasan Çelebi, 88 yaşında hayata veda etti. Sanata adadığı ömrü boyunca sayısız eser üreten ve pek çok öğrenci yetiştiren Çelebi’nin kaybı, sanat camiasında derin bir üzüntüye neden oldu. İşte detaylarıyla Hattat Hasan Çelebi kimdir? Hasan Çelebi neden öldü? sorularının yanıtları haberimizde yer almaktadır...

Sinan Çetin kimdir? Sinan Çetin tutuklandı mı? Sinan Çetin'e neden soruşturma açıldı? Sinan Çetin kimdir? Sinan Çetin tutuklandı mı? Sinan Çetin'e neden soruşturma açıldı?

Hattat Hasan Çelebi kimdir? 

1937 yılında Erzurum’un Oltu ilçesine bağlı İnci Köyü'nde dünyaya gelen Hasan Çelebi, küçük yaşlarda dini eğitim almaya başladı. Kur'an-ı Kerim’i hıfzettikten sonra 1954 yılında İstanbul’a giderek eğitimini sürdürdü. Üsküdar Mihrimah Sultan Camii’nde müezzin olarak başladığı görevine yıllar içinde çeşitli camilerde imam olarak devam etti.

1960 İhtilali sonrası bir süre Artvin’in Yusufeli ilçesinde müezzinlik yapan Çelebi, 1963 yılında tekrar İstanbul’a döndü. Uzun yıllar Üsküdar ve çevresindeki camilerde görev yaptıktan sonra 1987’de kendi isteğiyle emekliye ayrıldı. Hat sanatına olan ilgisi ve yeteneğiyle tanınan Hasan Çelebi, yıllar içinde birçok öğrenci yetiştirdi ve uluslararası alanda büyük saygı gören bir sanatçı haline geldi. Eserleri, İslam sanatının en nadide örnekleri arasında gösteriliyor.

Hasan Çelebi neden öldü?

Hat sanatının yaşayan en büyük ustalarından biri olarak kabul edilen ve "Reisü’l-Hattatin" unvanına sahip Hasan Çelebi, uzun süredir sağlık sorunları nedeniyle İstanbul'da özel bir hastanede tedavi görüyordu. Çelebi’nin vefat haberini eski Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından duyurdu. Koca, paylaşımında, "Her bir eseri, medeniyetimizin bizlere armağanıydı. Hat sanatının sürekliliğine büyük katkı sundu. Sağlık sorunları yaşadığı dönemde tedavisiyle ilgilenmek benim için bir talih. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun." ifadelerini kullandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı da ünlü hattatın vefatı dolayısıyla bir mesaj yayımlayarak, “Dünyanın dört bir yanındaki camilere nakşettiği eserleriyle hat sanatına büyük katkılar sunan Hasan Çelebi’yi kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz.” açıklamasında bulundu. Hasan Çelebi, Türkiye ve dünyada birçok önemli caminin hat işlerini üstlenmişti.

Son olarak İstanbul’daki Büyük Çamlıca Camii ile Malezya’daki Sri Sendayan Camii'nin yazılarını kaleme alan Çelebi, sanatını gelecek nesillere aktarmak adına yüzlerce öğrenci yetiştirdi. Sanat hayatı boyunca sayısız ödüle layık görülen Çelebi, 2010 yılında “Yaşayan İnsan Hazinesi” ilan edilmiş, 2011’de Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nü, 2021’de ise Necip Fazıl Saygı Ödülü’nü kazanmıştı. Ebediyete uğurlanan Hasan Çelebi’nin hat sanatına kazandırdığı eserler, onu unutulmaz kılmaya devam edecek.

Kaynak: HABER MERKEZİ