Yunanistan'da sahilleri işgal eden ve insanların denize ücretli bir şekilde girmesine neden olan işletmelere karşı 'havlu hareketi' başlamıştı.
Yunanistan'da başlayan hareket Türkiye'de de destek buldu. İzmir'in Çeşme ilçesinde yaşayan vatandaşlar ilk olarak Azmak Koyu'nda "Kıyılara, plajlara, denize ücretsiz ulaşmak Anayasal hakkımızdır" diyerek yürüyüş yaptı.
Daha sonra Datça ve Ayvalık'ta da havlusunun alan vatandaşlar ücretli beachlere girerek havlu serip oturdu.
Havlu hareketine Güzelbahçe ve Foça'daki vatandaşların da katılacağı öğrenildi.
Peki nedir havlu hareketi?
Yunanistan'da sosyal medya üzerinden örgütlenerek halkın denize ulaşımına işletmelerle yasak konulamayacağı, kıyıların halkın olduğu, vatandaşların hiçbir işletmeye bağlı kalmadan plajları kullanması gerektiğini savunanların başlattığı harekete 'Havlu Hareketi' deniyor.
Plajlardan ücret alınması yasal mı?
Çeşitli özel işletmer, belediyelere işgaliye adıyla belli bir kira bedeli ödeyerek sahillerde çeşitli hizmetler sunuyor.
Kimileri beach club (plaj kulübü) gibi isimler de kullanan bu işletmelerden bazıları plaj girişi için ücret talep ediyor.
Çeşitli tüketici hakları dernekleri ve konunun uzmanı avukatlara göre sadece denizden yararlanmak isteyen kişilerden plajlara girişte ücret alınması, yasalara tamamen aykırı.
Yasaya göre işletmecilerin, plajların çevresini tel örgü, duvar ya da başka yöntemlerle kapataması da doğru değil.
Bazı işletmeler ise girişte ücret almamakla birlikte sahil kullanılırken şezlongdan duşa çeşitli hizmetler veriyor ve bunun karşılığında ücret alıyor.
Uzmanlara göre bu yasal olmakla birlikte bu hizmetlerden kullanmanın fiili olarak dayatılması ise yasal değil.
Belediyeler ücret alabilir mi?
Yasaya göre belediyelerin de plaja giriş ücreti alması doğru değil. Belediyeler de diğer işletmeler gibi şezlong, tuvalet, şemsiye gibi hizmetlerden para alabilir ancak plajın etrafını telle çeviremez.