Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen toplantıda Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Asgari ücrete ilişkin bir soru üzerine Şimşek, "Asgari ücret sendikaların, işverenlerin ve hükümetin müzakereleri sonucu belli oluyor, şu aşamada benim yorum yapmam uygun olmaz. Sendikaların, işverenlerin ve hükümetin rekabet gücünü belirli bir düzeyde koruma konusunda duyarlı olacaklarına eminim. Bu nedenle herhangi bir rakam hakkında konuşarak süreci önceden yorumlamak doğru olmaz." diye konuştu.

 Rekabet gücü ve ortak çıkar mesajı!

Asgari ücret konusunda, hükümetin her zaman işçi haklarını koruyacak adımlar attığını belirten Şimşek, ekonomik zorluklar karşısında adil ve dengeli bir artış yapılması için tarafların müzakerelerde dikkatli ilerlediğini belirtti. Geçmiş deneyimlerden yola çıkarak, işçi ve işverenin ortak çıkarlarının göz önüne alındığını ifade eden Bakan Şimşek, rekabet gücünün de korunmasına özen gösterileceğini ekledi.

Şimşek, Türkiye’nin son 12 ayda ekonomi alanında önemli mesafeler kat ettiğini, özellikle mali disiplinin güçlendirilmesi ve enflasyonun tek hanelere çekilmesi konusunda kararlılık sergilendiğini vurguladı. Ayrıca, Türkiye’nin cari açığı azaltmak, yapısal reformlar yapmak ve dış dengeleri korumak için önemli adımlar attığını belirten Şimşek, bu reformların maliyetine rağmen geleceğe yönelik güçlü bir ekonomik yapı oluşturma hedefinde olduklarını söyledi.

Hedef tek haneli enflasyon

Bakan, vergilerin genişletilmesi ve cari açığın azaltılması ile mali yapının güçlendiğini, buna ek olarak enflasyonu tek hanelere indirmek için Merkez Bankası’nın çalışmalarını desteklediklerini açıkladı. Şimşek, 2024 yılının, ekonomide köklü değişiklikler için bir dönüm noktası olacağını, özellikle mali politikaların enflasyonu düşürmek için daha güçlü devreye gireceğini belirtti.

Kaynak: AA