İstanbul'da gerçekleştirdiği pazar araştırmalarıyla da bilinen NG Araştırma, geçtiğimiz günlerde bir kamuoyu araştırması gerçekleştirdi. Gerçekleştirilen araştırmalarda; vatandaşların mutluluk ve stres ölçümü yapıldı. Araştırmanın çalışma örneklemini 15 yaş üstü 1501 kişi oluştururken, çalışmanın sonuçları dikkat çekti.

Firma tarafından düzenlenen araştırma, bir internet sitesi üzerinden gerçekleştirilen anketlerle katılımcılara sunuldu. Bu anketlerin sonuçlarına göre; "Katılımcıların %33'ü kendini ne mutlu ne de mutsuz hissediyor. Farklı cevap verenlerin ise %23'ü kendini mutsuz hissediyor. Mutlu hissedenlerin oranı ise %44."

Katılımcılara kendilerini stresli hissedip hissetmedikleri sorulduğunda ise,  her 10 kişiden 4'ü kendini stresli hissederken, yaklaşık 5'i ise kısmen stresli olduğunu belirtti.

Sonrasında, katılımcılara bu stresin nedeni soruldu. Katılımcıların verdiği cevaplara göre en çok stres unsuru oluşturan olgular şu şekilde sıralandı:

Bu bağlamda; en büyük stres kaynağının "ekonomik nedenler" olduğu ortaya çıktı. Türkiye'nin ekonomik durumu göz önünde bulundurulduğunda, vatandaşların çektiği geçim güçlüğü de anket verilerine yansıdı. Bu sonucu sırasıyla; "gelecek kaygısı" ve "iş/okul" takip etti. Bu sonuçlarla; ekonomik güçlüklerin oluşturduğu stresin yalnızca parasal değil, düşünsel çıktılara da neden olduğu düşünülebilir. Zira, gelecek kaygısı ve iş/okul problemleri de, ekonomik sorunları kapsayan problemler.

Katılımcılara geleceğe dair umutlu olup olmadıklarına dair sorular yöneltildiğinde olumsuz bir tabloyla karşılaşıldı, bu sorunun çıktılarına göre; Her 10 kişiden 4'ü gelecekte daha mutlu olacağını düşünüyor. 10 kişiden 3'ü şimdiki kadar mutlu olacağını düşünürken, 3'ü ise gelecekte daha az mutlu olacağını düşünüyor.

Muhabir: ORÇUN BULDAÇ