Orçun Buldaç- Kara halile, Ayurveda olarak da bilinen Hindistan kökenli bir bitkidir. Antioksidan içeriği bakımından zengin bir bitkidir. Müshil görevi de gören bu bitki, genellikle yeşil ve çiğken toplanır. Kara halile daha çok tropikal bölgelerde yetişir. Sağlıksal olarak pek çok faydası olduğu belirtilir. Özellikle gastrointestinal sorunlara, diş eti iltihaplarına ve astıma karşı etkilidir. Ayrıca bu bitkinin, balgam söktürücü etkisi de mevcuttur. Hindistan dışında; Nepal, Çin, Malezya, Vietnam ve Sri Lanka gibi bölgelerde de yetişen kara halile bitkisi, kullanıma hazır hale geldiğinde turuncumsu bir kahverengi renge ulaşır.
Kara halile bitkisinin faydaları nelerdir?
Kara halile, birçok sağlık sorununun tedavisinde kullanılır. Bitkinin iyi geldiği sağlık sorunları şöyle sıralanabilir:
-Astım ve solunum yolu hastalıkları
-Kabız
-Kolesterol
-Diyabet
-Öksürük
-Gaz ve şişkinlik
-Cilt hastalıkları
-Kan şekeri kaynaklı problemler
-Karaciğer hastalıkları
-Bağışıklık sorunları
-Göz kuruması
-Göz sulanması
-Göz iltihaplanması ve arpacık
Kara halile ayrıca, metabolizmayı hızlandırır, kırışıklığa ve yaşlanma etkilerine karşı mücadele eder, vücüdu toksinlerden arındırır. Ağrı kesici özelliği de bulunan bitkinin içerisinde; C ve K vitaminleri, magnezyum ve flavonoid gibi bileşenler bulunur.
Kara halile bitkisini çay olarak tüketmek mümkündür. Ayrıca, bitkiden elde edilen yağlar besinlerin içeriğine dahil edilebilir. En kolay yolu çay olarak kullanmak olsa da, ağız ve diş problemleri için gargara olarak da faydalanılabilir. Hemoroid tedavisinde de kullanıldığı bilinmektedir.
Kara halile bitkisi nasıl kullanılır?
Kara halile tohumlarından yağ elde edilerek ya da çay halinde tüketilebilir. Genellikle salatalarda tüketilen kara halile salamura halinde saklanabilir. Kara halile bitkisinin kolay tüketimi için çaylarından yararlanılır. Bunun yanında doğal bir gargara olarak da kullanılabilir. Bal ilavesiyle aroması ekstra biçimde güçlendirilebilen kara halile, hemoroid tedavisinde de sıkça tercih edilir.