İEF izlenimlerim: Kırk yıl önce kırk yıl sonra

Abone Ol

İkinci gün gezdikten sonra İzgazete’de kaleme aldığım 86. İEF ile ilgili yazının son paragrafı şöyleydi:

“Fuar alanı alabildiğine pisti. Büyük çoğunluk etrafta çöp kutuları olsa da çöpünü yerlere atıyor, çim alanlara bırakıyor. Alışveriş ve yeme içme alanlarının önleri de farklı değildi. Kent bilinci maalesef yeterince gelişmediği için bu durumda hızlı, etkin, dinamik ve özel bir temizlik ekibini süratle devreye sokmak şart. Fuar bugün üçüncü gününde ve bir hafta boyunca tertemiz bir fuar alanı İzmirlilere çok değil.”

Uyarımın ertesi günü yeniden gittiğim ve geniş bir zaman ayırarak gezdiğim fuarı tertemiz gördüm. İlk gittiğimde sadece bir temizlik personeliyle karşılaşmıştım. Bu kez sıklıkla ve hem de ikisi üçü bir arada çok sayıda temizlik personeliyle karşılaştım. Gerek yollar, kaldırımlar, çim alanlar gerekse yeme içme stantlarının önü tertemizdi. Temizlik ekipmanları da çoğalmıştı. Demek ki, olabiliyormuş… Yapıcı bir eleştiriye kulak asan İzmir Büyükşehir’i bu çerçevede kutluyorum. Böylelikle fuara beklenmedik bir yüksek ilgi gösteren İzmirliler temiz bir atmosferde zaman geçirecek.

PARTNER ÜLKE RUSYA

Bu yılki “partner ülke” Rusya Federasyonu’nun fuara laf olsun torba dolsun diye gelmediği heyetleri ve temsil düzeyi belli olduğunda anlaşılmıştı. Pavyonları da oldukça donanımlı ve etkin… Bu bağlamda çok da görüşme ve anlaşma haberleri yansıyor. Türkiye-Rusya arasındaki ilişkilerde de ivmeye neden olacak, ekonomik ilişkilerin gelişmesine katkıda bulunacak 86. İEF. Ancak diğer katılımcı yabancı ülke pavyonlarının düşük profilli olduğunun da altını çizmek gerek. Bomboş olan bile vardı. Japonya pavyonu dikkatimi çekti sadece. Gana pavyonundan iki resim satın aldım. Afrika’ya olan, karaderililere olan sempatimi göstermek adına… (İlk çocukluk arkadaşlarımdan ikisi, lisedeki İngilizce öğretmenim Sayın Havva Tapa (Bircan) da Afro-Türk’lerdendir. Şimdi de bir kuzenimin gelini karaderili; Nijerya’dan. İki de çikolata renkli ve kıvırcık saçlı torunu var şimdi kuzenimin o gelininden.) Bayağı sıkı bir pazarlık oldu Ganalı John’la, sonunda İngilizce sohbetin bir noktasında anlaştık; toplamda yüzde 25 indirim yapınca iki resim aldım. Şimdi sıra çerçeveletip eve asmakta…

ONUR KONUĞU MUĞLA

Muğla Belediyesi de bu yıl fuarın “onur konuğu”. Geniş pavyonu, Muğla’yı bütün yönleriyle yansıtıyor. Tek eksikleri fuar boyunca her gün bir belediye üst düzey yetkilisinin pavyonda bulunmaması. Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün bir hekim ve aynı zamanda iyi bir belediyeci. Uzun yıllar sonra geçen ay başlarında Tuncay Mollaveisoğlu’nun hazırlayıp sunduğu Tele 1 Anında Manşet program çekimi için gittiğim Muğla’da güzel şeyler gördüm. İlk dikkatimi çeken, kentin eski kısmının, batılıların “old town” dediği kesimin çok iyi korunduğu. Geniş bir coğrafi alana yayılan ve bir turizm beldesi de olan Muğla’da il içi yolcu taşımasına da bir düzen ve kontrol getirilmiş. Minibüs esnafının dörtte üçünün bu yeni düzende yer aldığını da müşahade ettim. Sanırım zaman içinde geri kalanı da sistem içine girecektir. Sistem içine giren esnaflar kurallara uyarak yepyeni ve klimalı araçlarla yolcu taşıması yapıyor.

Muğla Belediyesi’nin fuarda dağıtılan dergisindeki (Temmuz 2017, 4. Sayı) bir haber dikkatimi çekti ve siz okurlarımla da paylaşmak isterim. “Engelsiz Plajlar Artıyor, Muğla’da Yüzler Gülüyor” başlıklı habere göre 2016’da başlatılan “engelsiz plaj” projesinde il genelinde sayı 11 oldu bu yıl. Haberden aktaralım ayrıntıları:

“Sahil bantlarında yapılan düzenlemelerle engelli vatandaşların denizle rahat bir şekilde buluşmalarını sağlayacak yürüyüş platformu, özel şezlonglar, soyunma kabinleri konuldu. Engelli vatandaşların yaşamın her anına dahil olabilmelerini sağlamak için hayata geçirilen engelsiz plajlardan vatandaşlar ücretsiz olarak faydalanabiliyor. Engelli vatandaşların plaja ulaşımları da yine Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından ücretsiz olarak sağlanıyor. (…) 2016 yılında Dalaman Sarsala Plajı, Datça Hastaneönü Plajı, Ortaca SARÇED Plajı, Ula Akyaka Plajı, Milas Ören Plajı ve Bodrum Kumbahçe Plajı’nda yapılan engelsiz plajlar sonrasında 2017 yılında da çalışmalar devam etti. Fethiye Aksazlar, Datça Karaincir, Bodrum Turgutreis, Milas Güllük ve Köyceğiz Ekincik Plajlarında yapılan düzenlemelerle il genelindeki engelsiz plaj sayısı 11’e çıktı.”

İZMİR’DE ENGELSİZ PLAJLAR

86. İEF’nin onur konuğu Muğla Büyükşehir Belediyesi’ni engellileri yaşama daha çok katan ve sıcak yaz günlerinde plajlardan yararlanmalarını sağlayan bu adımından dolayı kutluyorum. Bu arada yaşadığımız kentte, İzmir il genelinde bu açıdan durum nasıl diye baktığımda alınacak çok yol olduğunu da fark ettim. 2013’te Dikili’de bir engelsiz plaj düzenlemesi yapıldığını biliyorum. Acaba şimdi ne durumda, işliyor mu, merak ediyorum. Çeşme ve Kuşadası civarında birkaç özel tesiste engelsiz plaj işittim. Yakın zamanda İzmirlilerin hizmetine giren İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Urla’ya kazandırdığı Kum Plajı geçenlerde mavi bayrağını taktı. “Acaba orada durum nasıl, engelli hemşehrilerin yararlanacağı düzenlemeler var mı?” diye merak ettim. Urla Belediyesi’nin basın danışmanı nazik bir dönüş yaptı ve özetle “Mavi bayrak aldığı için engelliler için düzenleme olması gerekir, aksi halde mavi bayrak alamazdı” dedi. Umarım vardır engelliler için düzenleme orada. İlk fırsatta yolum Urla’ya düştüğünde yerinde görmek istiyorum. İzmir’de daha çok halk plajında engelsiz plaj düzenlemesi şart. Umarım bir dahaki sezon için bu konuda yetkililer şimdiden çalışmaya başlar. Tabii özellikle en başta engelli yurttaşlarımızın ve yakınlarının, derneklerinin de bu konunun takipçisi olması iyi olur.

Engelsiz plajlara fuarla ilgili bu yazının içinde etraflı değinmemin nedeni, engelli yurttaşlarımızı yılda bir haftanın dışında da hatırlamak ve hatırlatmak…

KIRK YIL ÖNCE KIRK YIL SONRA

Bugün arşivde kırk yıl önce 1977’de ilk kez geldiğim fuarda ve İzmir’de çekilen fotoğraflarımı buldum başka bir fotoğraf ararken. 1977-2017; kırk yıl… 1977’lerde fuar altın çağını yaşıyordu. Ancak bu yıl müzik, sinema, konser ve sokak etkinlikleriyle de olsa fuarın oldukça fazla ziyaretçi toplaması gelecek için ümit veriyor. Daha çok ve daha güçlü katılımcı yabancı ülke, her yıl bu yul olduğu gibi güçlü bir partner ülke, farklı ve çeşitli alanlardan firmaların yer alması fuarın ekonomik değerini arttıracaktır.