Karabağlar Belediyesi Barış Semt Merkezi’nde Belediye Başkanı Helil Kınay’ın ev sahipliğinde muhtarlar ve sivil toplum temsilcileri ile buluşan İGC, ‘Nar 2-Şiddete Karşı İletişim Projesi’ni’ anlattı. İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, İGC Başkan Yardımcısı Mehlika Gökmen, Proje Koordinatörü Reyhan Şenay, Ege Kadın Buluşmaları Platformu’ndan Naime Beken, İzmir Büyükşehir Belediyesi Örnekköy Kadın Çalışmaları Bütüncül Hizmetler Yöneticisi Dilek Yücel Aksoy, Avukat Birgül Değirmenci, Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay’ın katıldığı özel buluşmada muhtarlara kadınlara yönelik şiddete ve çocuk istismarına karşı eğitim verildi ve çıkış yolları görüşüldü.

 Muhtarlar daha fazla ses yükseltmeli

Nar Projesi’nin şiddet gören kadınların yanında mahallenin önderi olarak muhtarların, yerel yönetimlerin daha etkin rol alması idealiyle başladığını dile getiren İGC Başkanı Dilek Gappi, olayı meslek sorunu boyutu ile ele aldıklarını, haber dilinin şiddeti körüklememesi gerektiğini ifade etti. Bu kapsamda, İzmir'de şiddetin en yoğun görüldüğü mahallelerde şiddet haritaları oluşturduklarını söyleyen Başkan Gappi, kadınların yalnızca öldürüldüğünde haber konusu olmaması gerektiğini, mahallede yaşayan herkesin söz konusu şiddetin bir parçası olduğunu bilmesinin önemli olduğunu belirtti.


 
Mahallelerde şiddet gören, cinsel istismara uğrayan kadınlara ve çocuklara yönelik olarak muhtarların vereceği mücadelenin çok önemli olduğunu vurgulayan Başkan Gappi, muhtarların izleyen değil, dile getiren olmaları gerektiğini ve daha fazla ses yükseltmelerinin elzem olduğunu ifade etti. Şiddete karşı mücadelede birlikte hareket etmenin çok kıymetli olduğunun da altını çizen Başkan Gappi, Karabağlar Belediyesi’ne proje paydaşı oldukları için teşekkür etti.

Her türlü şiddetin karşısındayız

Kadın cinayetlerinde isimlerin sürekli değiştiğini ama kaderlerin hep aynı olduğunu ifade eden Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay, “Güçlü olanın güçsüzü ezdiği ülkemizde, kadınlar ve çocuklar ancak öldürüldüklerinde haber oluyorlar. Bu şiddeti her gün yaşayan pek çok insan var. Şiddetin birçok farklı türü var ve dozu sesimizi çıkarmadığımız sürece sürekli artıyor. Tek bir gerçeğimiz var. Nereden geldiği, kime yapıldığı, kimden geldiğinin hiç önemi yok. Her türlü şiddetin karşısında durarak, kimsenin yalnız olmadığını ortaya koymak ve tüm bunları sokaklarda korkarak değil onların korkmasını sağlamak için, sesimizi büyüterek yolları açmalıyız” dedi.

Muhtarlarımızla her eve dokunmamız gerek

İzmir’de şiddetin en fazla yaşandığı ve Kadın Sığınma Evi talebinin en çok geldiği ilçelerden bir tanesinin Karabağlar olduğunu vurgulayan Başkan Kınay, “Bir kadın belediye başkanı olarak, bu şiddete maruz kalan kadınların sesi olarak, muhtarlarımızla birlikte Karabağlar’da her bir eve, her bir ele dokunmamız gerek. Muhtarlarımız bu iletişimin en temel mekanizması. Çözümü yaratacak parçalar da biziz. Hiç kimsenin yalnız olmadığını göstereceğiz. Bu noktada basının rolü çok büyük. Bu projenin diğer ilçelere de örnek olacağını biliyorum. Bu açıdan projenin paydaşı olmaktan memnuniyet duyuyorum. Emek veren herkese teşekkür ederim” dedi.

Çok iyi bir gözlemci ve dinleyici olmalılar

Mahallelerde şiddetin, ihmalin ve istismarın önlenmesi hususunda en birincil aktörün muhtarlar olduğunu dile getiren İzmir Büyükşehir Belediyesi Örnekköy Kadın Çalışmaları Bütüncül Hizmetler Yöneticisi Dilek Yücel Aksoy da muhtarların mahalleye ilişkin veri tutmasının, mahalleliyi tanımasının çok önemli olduğunu ifade etti. Muhtarların kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarı noktasında çok iyi bir gözlemci ve dinleyici olması gerektiğinin de altını çizen Yücel Aksoy, evinden çıkamayan, şiddete uğrayan kadınların muhtarlar tarafından fark edilmesi gerektiğini söyledi.

Şiddete uğrayan kadınlar hakları konusunda bilgilendirilmeli

 Muhtarların vatandaşa ilk temas eden kişi olduğunu ve ombudsman görevini üstlendiğini ifade eden Avukat Birgül Değirmenci ise muhtarların yaşadıkları mahalleden sorumlu olduklarını ve şiddete maruz kalan kadınları hakları konusunda bilgilendirmeleri ve yüreklendirmeleri gerektiğini belirtti.  6284 sayılı yasanın kadınların beyanını esas aldığını dile getiren Değirmenci, şiddetsiz bir toplumu mümkün kılana kadar muhtarların ve yerel yönetimlerin güç birliği içerisinde mücadele etmeleri gerektiğini vurguladı.


 
Hollanda Kraliyeti İnsan Hakları Programı desteği ile yürütülen ‘Nar 2-Şiddete Karşı İletişim Projesi’ Manisa, Muğla ve Aydın’da da kadına yönelik erkek şiddeti ve çocuk istismarına karşı çalışmalarına devam edecek.

Kaynak: Bülten