İhbar edin

Abone Ol

3573 sayılı kanun zeytini öyle bir koruyor ki, hayvanını dahi zeytinliğe soksan bir cezası var. 1 kilometre yakınına hayvan ağılı kurmanın mümkün olmadığını açık açık yazmışlar.

Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az  3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevî atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez. Bu alanlarda yapılacak zeytinyağı fabrikaları ile küçük ölçekli tarımsal sanayi işletmeleri yapımı ve işletilmesi Tarım ve Köy işleri Bakanlığı’nın iznine bağlıdır deniyor.

Ayrıca;

Zeytincilik sahaları daraltılamaz. Ancak, belediye sınırları içinde bulunan zeytinlik sahalarının imar hudutları kapsamı içine alınması halinde altyapı ve sosyal tesisler dahil toplam yapılaşma, zeytinlik alanının yüzde 10'unu geçemez. Bu sahalardaki zeytin ağaçlarının sökülmesi Tarım ve Köy işleri Bakanlığı’nın fennî gerekçeye dayalı iznine tabidir. Bu iznin verilmesinde, Tarım ve Köy işleri Bakanlığına bağlı araştırma enstitülerinin ve mahallinde varsa ziraat odasının uygun görüşü alınır. Bu halde dahi kesin zaruret görülmeyen zeytin ağacı kesilemez ve sökülemez. İzinsiz kesenler veya sökenlerden ağaç başına iki bin liradan beş bin liraya kadar hafif para cezası alınır. Kesilen ve sökülen ağaçlar müsadere edilir.

Kanun bu denli açık önümüzde duruyorken türetilen maden yönetmeliği ile enerji tedariği için zeytinlik alanlarının katlinin mubah kılındığı bir madde ile kamu yararı kılıfı, büyük resmi hiç de öyle yenilir yutulur şekle sokmaz.

Ayrıca pek çoğumuzun görüp de görmezden geldiği peyzaj firmalarının yol kenarlarındaki vitrinlerini süsleyen bin yıllık zeytin ağaçlarının kontrolsüz bir şekilde peyzaj amaçlı kullanımının da önüne geçilmesi gerekmektedir.

Başlangıçta kara yollarının yapımı için geçilen güzergâhtaki asırlık zeytin ağaçlarının kesilip odun olması yerine sökülüp saksılanarak bakımı yapıldıktan sonra kullanılması için bir takım izinler alınmış olsa da sonrasında talebin artması ve karşılanabilmesi için de izinsiz şekilde üretimin içindeki verimli arazilerden sökülüp temin edilmeye başlanmıştır.

Mevcut sistem içindeki bu gibi kontrol eksikleri de tıpkı maden yönetmeliğindeki madde gibi zeytinlik alanlarımızı tehdit etmektedir.

Müzmin sebep ve bölgesinde bulunan zirai araştırma enstitülerinin izni olmadıkça toprağından sökülüp satışa sunulan bu asırlık ağaçların satışı suçtur ve kesinlikle engellenmelidir.

Etrafınızda varsa lütfen duyarlı olup ihbar edin ki çocuklarımız da bu mucize ağaçların faydasından nasibini alsınlar.

Saygı ve sevgilerimle.