İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi, Kemeraltı’nda bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Hapishanelerde sağlık nedenleriyle vefat eden vatandaşları konu alan basın açıklamasını İHD İzmir Yönetim Kurulu Üyesi Vetha Aydın Yüksel aktardı. Yüksel, “5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’un 6. Maddesine göre, ceza infaz kurumlarında hükümlülerin yaşam hakları ile beden ve ruh bütünlüklerini korumak üzere her türlü koruyucu tedbirin alınması zorunludur. Ancak derneğimize yapılan başvurular yetkililerin bu sorumlulukla hareket etmediklerini, hatta mahpusların yaşam hakları ile beden ve ruh bütünlüklerini tehdit eden uygulamalara imkan sağladıklarını göstermektedir” diye konuştu.

Darp izleri tespit edildi

Son zamanlarda ceza infaz kurumlarında yaşanan ölümlere dikkat çeken Yüksel, “Yapılan açıklamalara göre bu duruma son örnek; hak ihlalleri ile gündem olan Iğdır S Tipi Hapishanesi’nde, 25 Mayıs 2024 günü Ercan Çakar’ın şüpheli şekilde hayatını kaybetmesi oldu. 12 yıldır hapishanede bulunan ve yaklaşık bir ay önce Iğdır S Tipi Hapishanesi’ne sevk edilen 39 yaşındaki Ercan Çakar son aile görüşünde ‘Bana bir şey olursa cezaevi müdürü ve gardiyanlar sorumludur’ dedi ve ölümü sonrası Iğdır Devlet Hastanesi’nde yapılan otopsisinde, vücudunda darp izleri tespit edildi.

Hatırlanacağı üzere 11 Mayıs günü de Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Hapishanesi’nde 20 yaşındaki Reber Soydan’ın intihar ettiği açıklanmış, ailesi olayın intihar olamayacağı iddiasıyla şikayette bulunmuştu” dedi.

Yüksel, yetkilileri yasalarda ve uluslararası sözleşmelerde tanımlanan sorumluluklara uygun davranmaya çağırırken, aynı zamanda bu sorumluluklara uygun hareket etmeyen yetkililere soruşturma açılması gerektiğini dile getirdi.

Yetkilileri göreve çağırıyoruz

Yüksel’in açıklamalarının devamı ise şu şekilde:

“Batman Beşiri T Tipi Hapishanesi’nde tutulmakta olan 81 yaşında ve % 93 engelli raporu bulunan ağır hasta mahpus Abdulalim Kaya’nın sağlık durumunu paylaşıyoruz. 81 yaşında ve %93 engelli ağır hasta mahpus Abdulalim Kaya; kalp, prostat, böbrek yetmezliği ve demans hastalıkları yanında % 80 işitme kaybı,% 50 görme kaybı yaşamakta, başkalarının yardımı ile ayakta durabilmekte, kişisel bakımını hatta beslenmesini dahi koğuş arkadaşlarının yardımı ile yapabilmektedir. Onaylanan 5 yıllık hapis cezası kesinleştiği için 14 Ekim 2020 tarihinde ve geçirdiği prostat ameliyatının dikişleri henüz alınmadan gözaltına alınarak tutuklanan, 60 gün boyunca tek başına tutulan ve hastalıklarının gerektirdiği tedavi ve bakımdan yoksun bırakılan Kaya, yoğun çabalar sonucunda 4 Ocak 2021 tarihinde cezası 6 aylığına ertelenerek serbest bırakılmıştır.

Tedavisinin devamı için başvurduğu Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından 12.10.2022 tarihinde düzenlenen Sağlık Kurulu raporunda; hastalıklarının yaşamına %93 engellilik oluşturduğu, hayatını yalnız devam ettiremeyeceği, sürekli bakım ve tedaviye ihtiyacı olduğu için ceza infazına cezaevi koşullarında devam edilemeyeceği, hastalıklarının halihazırda kesin bir şekilde hayati tehlike arz ettiği ve bu durumun düzelip düzelmediği ile ilgili kontrol muayenesinin 2 yıl sonra yapılması gerektiği belirtilmesine rağmen ve sağlık durumunda bir düzelme olmamasına rağmen 31 Mart 2023 tarihinde tekrar Batman Beşiri T Tipi Kapalı Hapishanesi’ne konulmuştur.

Bu hafta, ağır hasta mahpus Abdülalim Kaya ve bütün ağır hasta, engelli ve yaşlı mahpusların serbest bırakılarak, sağlık ve yaşam haklarının korunması için yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz."

Kaynak: Bülten