Konak Belediyesi’nin öncülüğünde Avrupa Birliği ile ortaklaşa yürütülen "Farkındalık, İklim ve Çevre için Stratejik Ortaklık" (SPACE) projesi çerçevesinde düzenlenen İklim Zirvesi, 22-23 Ağustos 2024 tarihlerinde İzmir Mimarlık Merkezi'nde başladı. Türkiye ve Avrupa Birliği ülkelerinden belediye temsilcilerinin yoğun katılım gösterdiği zirvede, iklim kriziyle mücadelede elde edilen deneyimler paylaşılıyor.  
Konak Belediyesi Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu'nun açılış konuşmasının ardından, Space Proje Koordinatörü Ece Acar ve Sosyal İklim Derneği Başkanı Gaye Tuğrulöz'ün konuşmalarıyla birinci bölüm sona erdi.

Zirvenin ikinci bölümünün açılış konuşmasını, proje takım lideri , Daiva Matoniene gerçekleştirdi. Konuşmasına "Geçmiş olsun İzmir" sözleriyle Türkçe olarak başlayan Matoniene, "Bugünkü tartışmalarda en iyi uygulama örneklerine yer vereceğiz. Ayrıca, finansal çekim, yenilikçi projeler veya konsorsiyum yapıları hakkında daha fazla konuşmak için platforma katılmak isteyenleri memnuniyetle bekliyorum. Ve bir kez daha, Konak Belediyesi’ni bu mükemmel etkinlik için tebrik ediyorum" ifadeleriyle zirveye olan memnuniyetini dile getirdi.  

Konak Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Ali Kemal Çınar, sürdürülebilir ulaşımla ilgili eylem planlarına değinerek şunları söyledi: "Sürdürülebilir kentsel hareketlilik üzerine incelemeler yapıyoruz ve bu incelemeleri geliştiriyoruz. Bu çalışmaları ulaşımla entegre etmek ve riskli yolları azaltmak, önemli hedeflerimiz arasında yer alıyor. Ayrıca, atığın kaynağında ayrı toplanmasına ilişkin uygulamaları yaygınlaştırmak ve bu yönde kapasitemizi geliştirmek gibi konular da gündemimizde."

Saluzzo Belediyesi Avrupa Proje Yöneticisi Silvia Arnaudo, Green Community projesi hakkında şu bilgileri verdi: "Green Community Projemizden bahsetmek istiyorum. Bu proje, Saluzzo Belediyesi tarafından Monviso bölgesinde yürütülmektedir. Green Community, İtalyan Alpleri'nde, Fransa sınırında yer alan Monviso Dağı çevresindeki bölgede sürdürülebilir kalkınmayı ve çevre korumayı teşvik etmeyi amaçlayan bir girişimdir. Avrupa Birliği’nin Next Generation E-Programı tarafından finanse edilen bu proje, yerel toplulukları, işletmeleri ve kurumları bir araya getirerek, çevresel sürdürülebilirliği, ekonomik dayanıklılığı ve sosyal refahı artıracak uygulamaları hayata geçirmeyi hedefliyor."

Zirve boyunca, katılımcılar iklim değişikliğiyle ilgili projelerini ve en iyi uygulama örneklerini paylaşarak, gelecekteki işbirliklerine yönelik görüşmelerde bulunacaklar.

Muhabir: SEMRA İĞTAÇ