İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, TBMM’de komisyonda görüşmeleri süren sokak hayvanlarıyla ilgili yasa teklifine ilişkin "Bu, komisyon işinden önce bu işi bilenlerin işi. Bu iş, uygulayacak olan belediyelerin işi. Bu masada biz yokuz, düşünsenize. Belediyeler yok, sivil toplum kuruluşları yok. Ondan sonra  demokrasi, özgürlük lafları edeceksiniz. Bu böyle olmaz. Benim acilen uyarım, önerim; AK Parti'nin o koltuklarında oturan, o masalarında oturan arkadaşlar, bu sorun böyle giderse ve böyle bir çözüm arayışı içinde olurlarsa Türkiye'nin bütün belediyelerini zor duruma sokarlar. Bunun A partisi, B partisi, AK Partilisi, CHP'lisi yok. Oturalım, bunu konuşalım. Toplumsal vicdanı önümüze koyalım" yanıtını verdi.

Ekrem İmamoğlu, İstanbul Vakfı'nın kurban bağışı konserve dağıtımı programının ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Tasarruf tedbirleri nedeniyle İstanbul'un olimpiyat tanıtımı etkinliğinin 2 günle sınırlandırılması konusunda İmamoğlu, şunları söyledi:

"Tasarruf tedbirlerine uygun tasarım yapıldı. Hükümetin alacağı tedbirlere uymakla yükümlüyüz. Ona göre hareket edildi. 7-8 Ağustos'ta Paris'te Dünya Olimpiyat sürecine katkı sunan, içinde olan kişilere, kurum ve kuruluşların temsilcilerine çok güzel İstanbul resepsiyonu ve tanıtımı yapacağız. Devletimizin bütün kuruluşları başta bakanlık ve ilgili federasyonlar ve olimpiyat komitesiyle birlikte  tasarımı ve tanıtımı yapıyor olacağız. İnşallah olimpiyatlardan bol altın madalyayla dönelim. Giderlerde, masraflarda tasarruf ama madalyalarda tasarruf değil, bolluk bereket diliyoruz"

Kabul etmemiz mümkün değil

TBMM’de komisyonda görüşmeleri süren sokak hayvanlarıyla ilgili kanun teklifine ilişkin soru üzerine İmamoğlu şöyle konuştu:

"Meclisteki süreçleri takip ediyoruz. Oluşturduğumuz raporları paylaşıyoruz. Ne yazık ki bu süreç belediyelerle ilgili anormal bir yük yükleyen ve çok üst seviyede sorumluluk yükleyen maddelere sahipken hiçbir belediye ile hiçbir konuda hiçbir aşamasında Türkiye Belediyeler Birliği ile dahi bir irtibat kurulmadan bu sürecin böyle geliştirilmesini asla ve asla kabul etmemiz mümkün değil. İçeriğine zaten girmiyorum. (Ötenazi ibaresini) yaz, çıkar vesaire... Bu, komisyon işinden önce bu işi bilenlerin işi. Bu iş, uygulayacak olan belediyelerin işi. Bu masada biz yokuz yani, düşünsenize. Belediyeler yok, sivil toplum kuruluşları yok. Ondan sonra  demokrasi, özgürlük lafları edeceksiniz. Bu böyle olmaz. Benim acilen uyarım, önerim; AK Parti'nin o koltuklarında oturan, o masalarında oturan arkadaşlar, bu sorun böyle giderse ve böyle bir çözüm arayışı içinde olurlarsa Türkiye'nin bütün belediyelerini zor duruma sokarlar. Bunun A partisi, B partisi, AK Partilisi, CHP'lisi yok. Oturalım, bunu konuşalım. Toplumsal vicdanı önümüze koyalım. Süreç yönetimini önümüze koyalım. Bütçe yönetimini önümüze koyalım. Bütüncül düşünelim. Yapılan her kanun adımını yanlış yaparsanız yani bir düğmeyi  yanlış iliklediğiniz zaman böyle devam eder gider. Meselenin özü budur. Yapmayın bunu milletimize, bize, kurumlarımıza. Sadece bu konuda değil, birçok konuda aynı şey. Yapmayın bunu, istirham ediyoruz. Yapmayın. Bu yanlıştan dönün. Oturalım hep beraber bunu konuşalım"

Kalamış Marina ihalesiyle ilgili soruya karşılık İmamoğlu "Süreci biz takip ediyoruz, şu an da net bir bilgiye sahip değiliz. İhalenin süreci, dosyası, tabii bu tür şeyler çok şeffaf ilerlemiyor bildiğiniz gibi. Kim aldı, kim almadıdan ziyade, nasıl ihaleye çıkıldı, içerik nedir, ne değildir onları inceleceğiz" diye yanıt verdi.

Kaynak: ANKA