İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun operasyonla gözaltına alınıp tutuklanmasının etkileri ekonomide büyük kayıplara yol açtı. Döviz kurları hızla yükselirken, dolar 41,21 ile tarihi zirveyi görmesi üzerine Merkez Bankası’nın 30 milyar dolarlık müdahalesiyle dolar 38 liraya çekildi.
İktisatçı Prof. Dr. Aziz Konukman, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) ön seçimle belirlenen cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanmasının ekonomik istikrarsızlığı artırarak yatırımların ve sıcak paranın geri çekilmesine neden olduğunu belirtti.
Konukman, “Borsadan ciddi çıkışlar yaşanıyor ve CDS (Kredi Risk Primi) oranları yükseliyor. Kur artışı, ithal girdilere bağlı olarak sektörel fiyat artışlarını tetikleyecek. Bu da vatandaşın daha fazla mağdur olmasına yol açacak.” dedi.
Orta vadeli program hedefleri revize edilebilir
Cumhuriyet’ten Musfata Çakır’ın haberine göre Konukman, mevcut ekonomik göstergelerin Orta Vadeli Program (OVP) hedeflerinin revize edilmesini zorunlu kıldığını ifade etti. Sanayinin durma noktasına geldiğini ve büyümenin daha çok inşaat temelli olduğunu belirten Konukman, “Bu ortamda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in programı çöktü. Sıcak para geliyordu, şimdi bu sıcak para bile geri dönüş yoluna girdi.” diye konuştu.
‘Dezenflasyon programı’ risk altında
Dezenflasyon programının zaten riskli bir şekilde devam ettiğini vurgulayan Konukman, Merkez Bankası'nın politika faizini düşürdüğünde fiyatlama davranışlarındaki riskin devam ettiğine dikkat çektiğini hatırlattı. Kur artışlarının kalıcı hâle gelmesi durumunda ithal girdiye bağlı ekonomide girdi fiyatlarında olağanüstü artışlar olacağını belirten Konukman, bu durumun dezenflasyon programını sekteye uğratacağını ifade etti.
Bütçe açıkları ve artan faiz ödemeleri
Ocak ve Şubat aylarında bütçenin açık verdiğini belirten Konukman, bütçe giderlerinin geçen yılın aynı dönemine göre yükseldiğini ve faiz ödemelerinin bütçe içerisindeki payının arttığını söyledi. Vergi gelirlerinin artmasına karşın giderleri karşılamadığını ifade eden Konukman, “İşler iyi değil.” dedi.
Vatandaşın mağduriyeti artıyor
Emekli bayram ikramiyesinin artırılması konusunda yaşanan sıkıntılara da değinen Konukman, "Bin liralık 'sadakayı' verecek durumda değilsin sen. Benzine zam, şuna buna zam. İğneden ipliğe her şeye zam," diyerek vatandaşın mağduriyetinin artacağını belirtti.
TÜİK'e çağrı: Girdi-çıktı tabloları güncellenmeli
Sektörel fiyat artışlarının ne kadarının gerçek, ne kadarının fırsatçılık olduğunu belirlemek için TÜİK'in girdi-çıktı tablolarını güncellemesi gerektiğini vurgulayan Konukman, “Kur artışını sinyal kabul edip sektörel fiyatlarını yüksek oranda artıran fırsatçılar çıkabilir. Bunu polisiye tedbirlerle önleyemezsiniz.” dedi.