Yurtdışından alınmış mobil cihazların türkiye'de kullanılabilmesi için imei numaralarının telekomünikasyon kurumu tarafından kayıt altına alınması işlemi büyük önem arz etmektedir. 2025 yılında, yurt dışından getirilen cep telefonları için uygulanacak IMEI kayıt ücretine yeni bir zam daha gelmesi beklenmektedir. Peki detaylarıyla IMEI nedir? IMEI kayıt süresi ne kadar? IMEI kaydı yapılmazsa ne olur?

IMEI nedir?

MEI, cep telefonlarının benzersiz kimlik numarasıdır. "International Mobile Equipment Identity"nin (Uluslararası Mobil Ekipman Kimliği) kısaltması olan bu kod, her cihazın 15 haneli bir dizi şeklinde belirlenir ve telefonun kimliğini tanımlar.

2004 yılından bu yana AA-BBBBBB-CCCCCC-D formatında düzenlenen IMEI numarasında, A ve B tür bölüştürme kodunu, C ise üretici firma tarafından belirlenen benzersiz seri numarasını ifade eder. Son hane ise kodun doğruluğunu kontrol etmek için kullanılır. Samsung ve iPhone gibi tüm telefonlarda bu kimlik numarası bulunur.

IMEI kayıt süresi ne kadar?

Yurt dışından getirilen cep telefonları için IMEI kaydının ne zaman yapılması gerektiği merak konusu. Türkiye'ye giriş yaptıktan sonra, cihazın IMEI kaydının en geç 120 gün içerisinde tamamlanması gerekmekte. Bu süre zarfında kayıt işlemi yapılmadığı takdirde, cihazın kayıt başvurusu kabul edilmiyor ve telefonun Türkiye’de kullanılabilmesi mümkün olmuyor.

IMEI kaydı yapılmazsa ne olur?

Yurt dışından getirilen cep telefonlarının Türkiye’de kullanılabilmesi için belirlenen 120 günlük süre içinde IMEI kaydının yapılması gerekmektedir. Yasal düzenlemelere göre bu süre içinde kaydı gerçekleştirilen telefonlar sorunsuz bir şekilde kullanılmaya devam edebilir. Ancak, 120 gün içinde IMEI kaydı yapılmayan telefonlar kullanıma kapatılırve Türkiye’de iletişim hizmetlerinden yararlanamaz.

Kaynak: HABER MERKEZİ