İzmir’in Balçova ilçesi İnciraltı Mahallesi’nde bulunan balık ekmekçilerin tekneleri yıkıldı. Limanlar Yönetmeliği'nin "Usulsüz demirleme, yanaşma ve bağlama" başlıklı 25. maddesine göre yapılması gereken bir uygulama olduğu İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından aktarılırken yıkıma uğrayan balık ekmekçiler de Eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer tarafından kendilerine verilen sözü hatırlattı. 

“Soyer bize söz verdi’ diyen İnciraltı Balık Ekmek İşletme Kooperatifi Başkanı Engin Kondu, “Bir önceki belediye başkanı tarafından bize verilen sözle yerlerimizi yaptırmak için kredi çektik, borç aldık. Sonra bir günde buraları yıkıldı. Biz bir çözüm istedik, görüşemedik bile” dedi. 

İnciraltı’nda balık ekmek satışı yapan, teknesi yıkılan Birol Acar, “Biz sözlere güvenerek buraya para harcadık, sonra yıkım oldu. Şimdi de hurdaları almak için bekliyoruz” diye konuştu.

İnciraltı Balık Ekmek İşletme Kooperatifi Başkanı Engin Kondu, “Belediyemiz tarafından yıkıma uğradık. 2020 senesinde Tunç Soyer’in tavsiyesi üzerine kooperatif kurduk bize ‘Yasallaşın size yer verelim’ dediler. Buradaki her tekne vergisini ödüyor. Biz kabul ediyoruz ruhsatsızız ancak bize verilen sözler var. Bize Tunç Soyer satış büfesi sözü verdi, 20 tanesi yapıldı ancak vermediler. Tunç Soyer’in sözü üzerine yerlerimizi yaptırmak için kredi çektik, borç aldık. Sonra bir günde buraları yıkıldı. Biz bir çözüm istedik, görüşemedik bile. Mısırcılara, geri dönüşümcülere, çiçekçilere, bit pazarcılara yer verildi. Bize neden verilmiyor? İzmir’in göbeği şu an felaket bir halde. Burada biz balıkçılar varken hareketliydi şimdi boş kaldığı için bir güvenlik sorunu da yaşanıyor” dedi. 

Bizimle görüşülmedi

Kimsenin kendileri ile görüşmediğini söyleyen İnciraltı Balık Ekmek İşletme Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Semih Çavdar, “Bize vaat edilen yerler vardı. Biz ucuza balık ekmek sattığımız için diğer ruhsatsız İnciraltı’ndaki mekanlar bizi bakanlığa şikâyet etmiş. Neden ruhsatsız büyük mekanları yıkmıyorlar, güçleri bize mi yetti? Yıkımın gerçekleştiği sosyal medyaya yansıdığında halk da yanımızda durdu. Çünkü ucuza balık ekmek satıyorduk. İnsanları fahiş fiyatlara yönlendiriyorlar” diye konuştu.
Balık ekmek satıcıları, Başkan Tugay’a seslenerek büfelerin İnciraltı’na konulmasını ve yeniden balık ekmek satışı yapmak istediklerini söylediler.

Kaynak: ORÇUN BULDAÇ