ABD'deki Pensilvanya Eyalet Üniversitesi'nden araştırmacılara göre kıvırcık saç, insanları Güneş'ten korumak için evrimleşmiş olabilir.
Independent Türkçe'nin haberine göre; yeni araştırmada sıkı kıvırcık saçların, Güneş'in potansiyel zararlı ışınlarına karşı en iyi korumayı sağladığı görüldü.
Bulgular, kıvırcık saçın neden Afrika'daki ilk insanlarda ortaya çıktığını ve soğuk bölgelere göç edenlerin saçlarının neden zamanla düzleştiğini açıklayabilir.
Araştırmada çeşitli iklim koşullarının simüle edildiği bir laboratuvar ortamı kuruldu. Bu ortamda bir cansız mankene insan saçından yapılan çeşitli peruklar takıldı.
Araştırma ekibi mankenin bu perukların her biriyle ne kadar ısı emdiğini takip etti.
İnternet sitesi BiorXiv'de erişime açılan bulgular, tüm perukların serin kalmayı sağladığını ve mankenin peruklu olduğu denemelerde kel olduğu zamanki kadar ısı emmediğini gösterdi.
Araştırmacılar aynı zamanda, manken üzerinde düz, gevşek bukleli ve kıvırcık gibi birçok farklı peruk tipini test etti.
Nihayetinde perukların tümünün, Güneş'i temsil eden lambaların sıcak ışıkları altında benzer şekilde performans gösterdiği anlaşıldı.
Ancak sıkı kıvırcık saçların, mankeni yukarıdaki "Güneş" radyasyonundan korumada ve serin tutmada en iyi performansı sergilediği saptandı.
Peruğun kıvrımı arttıkça, kafa derisinden ısıyı atmak için daha az terleme gerektiği ve böylece kıvırcık saçın suyla enerji tasarrufu sağladığı tespit edildi.
Sonuçlar, kafa derisindeki kıllarının insan türünün iki ayağı üzerinde dik yürümeye başlaması ve beyinlerinin de giderek büyümesiyle kol kola evrimleştiği tezini destekliyor.
Makalede, "Saçların ortaya çıkması, kafa derisinin doğrudan beyin üzerindeki küçük yüzey alanında Güneş ısısı emilimini en aza indirmek için optimal bir denge kurmuş olabilir" ifadeleri yer aldı:
Sıkı kıvrık saçlar, ısı akışında düz saçların kapasitesinin ötesinde, ek bir azalma sağlayabilir.